A magyar közösségnek alapvető érdeke, hogy a Magyar Közösség Pártja (MKP) a márciusi parlamenti választásokon visszakerüljön a szlovák parlamentbe, és így legyen a magyarságnak olyan érdekképviseleti szerve, amely veszélyeztetett kisiskolái mellett ott is ki fog állni – jelentette ki a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára kedden Komáromban.

 

Potápi Árpád János azután beszélt erről, hogy megbeszélést folytatott a finanszírozási hátterük megváltoztatása miatt bezárással fenyegetett felvidéki magyar oktatási intézményekről Berényi József MKP-elnökkel, Jókai Tiborral, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnökével és az érintett iskolák igazgatóival.

 

Az államtitkár kiemelte: a felvidéki magyar kisiskolák ügyét hosszú távon csak úgy lehet megoldani, ha az intézmények megtartása a márciusi választásokon az MKP bekerülésével parlamenti érdekképviseletet kap, illetve ha a magyar szülők az áprilisi iskolai beiratkozáson gyermekeiket magyar oktatási nyelvű intézményekbe íratják, a tanulólétszám növelésével is csökkentve a bezárással fenyegetett intézmények számát.

 

 hirdetes_300x300  
12764562_1261918543822882_6673428456657219415_o
„Nem hagyjuk magukra a felvidéki magyar iskolákat! Megbeszélést folytattunk Berényi Józseffel, a Magyar Közösség Pártja elnökével és Jókai Tiborral, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnökével.”, forrás: facebook.com/potapiarpad

 

Veszélyben a beiratkozási folyamat

 

A Komáromban megvalósult széles körű egyeztetés alapját a magyar kormánynak – a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) decemberi ülésén megfogalmazott – felajánlása képezte, miszerint átmeneti megoldásként segítséget nyújtanának a nehéz helyzetbe került felvidéki magyar iskoláknak.

 

Berényi József, az MKP elnöke ezzel összefüggésben rámutatott: az egyeztetés legfőbb üzenete, hogy tart a támogatás lebonyolítási rendszerének kidolgozása. Ezt azért kell éreztetni, hogy az áprilisi beiratkozás előtt ne bizonytalanodjanak el a gyermekeiknek iskolát választó magyar szülők, mert ennek következménye az lehetne, hogy még kevesebb magyar gyereket íratnának be magyar iskolába, mint amennyire lehetőség van – hangsúlyozta.
 

12747883_1261918540489549_4546303057161118391_o
Érezhető az elbizonytalanodás, veszélyben a beiratkozási folyamat, forrás: facebook.com/potapiarpad

 

„A helyzet miatt érezhető egyfajta elbizonytalanodás a magyarlakta településeken, veszélyben van a beiratkozási folyamat” – emelte ki az MKP elnöke. Rámutatott: el kell mondani, hogy a magyar kormány felajánlása „reális ajánlat”, de azt nem lehet „vég nélküli forrásnak” tekinteni, és csak azt a célt szolgálhatja, hogy ideiglenesen megoldja azt a hiányt, amelyet az ugyancsak társfinanszírozó önkormányzatok már nem képesek kipótolni. Hozzátette: a lebonyolítási rendszerrel kapcsolatban még sok műszaki kérdést kell megválaszolni.
Jól jön a magyarországi támogatás, de …

 

A. Szabó László, az MKP oktatásügyi alelnöke utóbbiról azt mondta: csak a beiratkozás adatainak tükrében lehet majd pontosítani, hogy mekkora összeg hiányzik a rendszerből az iskolák megtartására. Hangsúlyozta: örülnek a magyarországi segítségnyújtásnak, de hosszú távú megoldásként csak és kizárólag azt tudják elképzelni, hogy az MKP parlamentbe kerülése után indítványozni fogja a helyzet kialakulásáért okolható közoktatási törvény módosítását.
A felvidéki magyar kisiskolák jelentős része a szlovák közoktatási reform keretében jóváhagyott – idén szeptembertől hatályba lépő – jogszabály egyes kitételei miatt került veszélybe. Ez a törvény egyebek mellett bevezeti az oktatási intézmények osztályalapú finanszírozását, s ezzel összefüggésben minimális osztálylétszámokat állapít meg, ami a kisebb létszámú iskolák esetében ellehetetleníti azok finanszírozását az önkormányzatoknak. A Felvidéken jelenleg 258 magyar tannyelvű általános iskola van, a probléma ezek több mint harmadát, 98 iskolát érinti.

 

MTI

Nyitókép: facebook.com/potapiarpad

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!