Áprilisban lesz 30 éve, hogy megtörtént Európa legsúlyosabb nukleáris katasztrófája, amelynek hatását a mai napig érezzük, és amelynek következményeivel a jövőben is számolni kell.

 

Az évforduló után csupán néhány nappal azonban az ukrán Nukleáris Állami Felügyelet kitolja Európa legnagyobb atomerőműve két reaktorblokkjának élettartamát. A Zaporozsje-i atomerőmű egyébként mindőssze 250 kilométerre fekszik a kelet-ukrajnai fronttól.

 

Ukrajnában jelenleg 15 orosz gyártmányú atomreaktor működik, ezek az ország áramellátásának 50 százalékát fedezik. Közülük 12-nek 2020-ban jár le az élettartama, kettőt már le is szereltek, de másik négynek (200 kilométerre a lengyel határtól) már kitolták az élettartamát – vagyis a leszerelés időpontját – 2010-ben és 2013-ban illetve 2015-ben.

 

 hirdetes_300x300  
UAnukes-map-810x518_euractive_sk
Forrás: Euractive.sk

 

A Bankwatch Network CEE aktivistái szerint az élettartam kitolásának folyamata számos szabálytalanság kísérte, amely az elöregedő reaktorok biztonsági kockázatát növeli.

 

Mielőtt egy reaktor élettartamát meghosszabbítják, a nukleáris felügyeletnek aktualizálni kell a biztonsági előírásokat, de az ukrán Nemzeti Környezetvédelmi Központ szerint az egyik reaktor 54 egy másik pedig 20 előírásnak képtelen megfelelni állapota miatt. A felügyelet két évre elhalasztotta az előírások betartásának ellenőrzését, így komoly hiányosságokkal tovább működnek a reaktorok.

 

Ukrajnát most amiatt támadják, hogy kizárja a közvéleményt a biztonsági kockázatok megtárgyalásából, és hogy elutasítja az egyeztetéseket a környező országokkal. Az aktivisták szerint Ukrajna ezzel a magatartással megszegi az Európai Atomenergiai Ügynökség (Euratom) és az Európai Fejlesztési és Megújítási Bank hitelezési feltételeit, akik az ukrán atomerőművek biztonságossá tételére kölcsönöztek pénzt.

 

Ukrajnában a korrupció mértéke a szegény afrikai országokéval vetekszik, így könnyen elképzelhető, hogy a biztonság növelésére kapott európai pénzek nem jutottak el a reaktorokig. A Zaporozsje-i atomerőműben egyébként 2014 decemberében történt baleset, ami azonban nem kapcsolódott közvetlenül a reaktorokhoz.

 

0,,18284603_303,00_dw_com
Egyetlen szerencsétlen lövés is elég lenne, hogy katasztrófát okozzon Európa legnagyobb atomerőművében, amely mindössze 250 kilométerre fekszik a kelet-ukrajnai frontoktól. A katonai hadműveletek vezetőinek valóban észnél kell lenniük. Forrás: Dw.com

 

Euractive.sk

Nyitókép: dailymail.co.uk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!