Érdekes módon mindazon rendezvények, amelyeket ma a Föld Napján tartunk Szlovákiában inkább a Környezetvédelmi Világnapon lennének aktuálisak – állapította meg a Cseres Hegység egyik munkatársa azon beszélgetésünkön, melyre a Losoncon megtartott program részeként volt alkalmunk megtenni.

 

Losonc évekre visszamenő hagyományossággal több napon keresztül tart a Föld Napja alkalmából meghirdetett programsorozat, melyet együtt ünnepel a Víz Napjával, melyet hivatalosan márciusban tartanak. A rendezvénysorozat  főszereplői a helyi óvodák és iskolák, melyek gyermekei és tanulói nemcsak a saját iskolák környezetét teszik rendbe, takarítják és szépítik, de a város egyes részeit is.

 

Az április 22-i rendezvényt megnyitó Alexandra Pivková, losonci polgármesterasszony rövid köszöntőjében elmondta azt is, hogy a mai nap ők is, a város képviselőinek egy része is munkaruhát ölt magára s bekapcsolódik a város szépítésébe.

 

 hirdetes_300x300  
gerketomeg
Fotó: Puntigán József

 

A rendezvény mottója „Fákat a Földnek” volt, melyhez a Losonci Városi Hivatal  oly módon is hozzájárult, hogy ingyenes erdei facsemetéket biztosított az ez iránt érdeklődő lakosoknak.  Losonc város idei partnerei között volt az Állami Természetvédelmi Hivatal, a Cseres Hegység Tájvédelmi Körzet, a Veolia Víz- és Energiaellátó Társaság, az ENVI-PACK r.t.,  a Felső Ipolymenti Vízgazdálkodási állami vállalat valamint helyi iskolák és vállalatok. Képviseltette magát a Novohrad-Nógrád Geopark, a Rimaszombati csillagvizsgáló, a Szlovákia Barlangászok Szövetsége, a járási Környezetvédelmi Hivatal stb.

 

a_nap_megfigyelese
Fotó: Puntigán József

 

Az óvodások és alapiskolásoknak különböző, elsősorban környezetvédelemmel és természettel kapcsolatos feladatokat kellett megoldaniuk. Többek között PET palackos kupakokból fákat, lepkéket kellett kirakni. A legügyesebb csapatok egy a  Cseres Hegység Tájvédelmi Körzet munkatársai által szervezett tanulmányi túrán való részvételt kapták ajándékul.

 

Fotó: Puntigán József
Fotó: Puntigán József

 

A rendezvény kísérő programjai között szerepeltek a különböző bemutatók valamint az Apolló moziban  vetített ökológiai témájú filmek.

 

kupakfa2

kupakfa
Fotók: Puntigán József

 

Napelemre működő pók. Fotó Puntigán József
Napelemre működő pók. Fotó Puntigán József

 

Puntigán József

Nyitókép: Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!