A marihuána a legnépszerűbb drog az Európai Unióban és Szlovákiában is, derül ki a  Kábítószer és a Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontja (EMCDDA) jelentéséből, amit az egészségügyi minisztériumnak is bemutatott. 2015-ben Európa-szerte 16,6 millió volt marihuána-fogyasztó.

 

Aggodalomra ad okot viszont az extasy (Metiléndioxi-metamfetamin) ismét növekedő használata, amit 2,1 millió 15-34 év közötti fiatal próbált ki az elmúlt évben. Figyelmeztető lehet a drogok okozta elhalálozások száma is Európában, előző évben 6 800 ilyen halálesetet regisztráltak. A jelentés szintén negatívan értékeli az új, szintetikus drogok térhódítását, melyekből több, mint 560 pszichoaktív szert tartanak nyilván, némelyikük rendkívül toxikus.

 

ekk
Újra hódít az extasy. forrás: healthguru.com

 

Népszerű a marihuána a fiatalok között

 hirdetes_810x300  

 

A Nemzeti Drogfigyelő Központ szerint Szlovákiában jelenleg a marihuána számít a legnépszerűbb drognak, főleg a fiatalok körében. Ennek oka, hogy a lakosság nem tartja veszélyesnek és könnyen hozzá lehet jutni. Egy nemrég készült felmérés szerint a 15-24 éves korosztály 38 százaléka már kipróbálta a kannabiszt. 2014-ben összesen 509 embert kezeltek marihuána függőséggel.

 

Csökken a droghasználat, de több a drogfüggő

 

Imrich Šteliar központigazgató elmondása szerint a droghasználat 2004 óta folyamatosan csökken Szlovákiában, kivéve a marihuánát. Népszerű drognak számít még az extasy és a metanfetamin is. Utóbbi használatának növekedése nagy problémát jelent, a drogfüggők 98 százaléka a metanfetaminra szokott rá.

2015-ben drogfüggőséggel 2720 embert kezeltek, ami 9,5 százalékos növekedés az előző évhez képest. Magas a fiatalok aránya is közöttük, 11 százalékuk még 19 év alatti. A  drogpiacot folyamatosan látják el különböző új szerekkel, amik a régiekhez hasonló összetételűek, de még nincsenek a tiltólistán, így de facto legálisnak számítanak. Ezeknek használata hatalmas rizikót jelent, ugyanis a fogyasztók tesztelik hatását.

 

webnoviny.sk
borítókép: rangado.hu

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!