A szlovákiai öregségi nyugdíj átlagos nagysága ez év júniusához képest 415,47 euró volt – a Szociális biztosító adatai alapján. Az előző év azonos időszakához képest ez 6,67 eurós emelkedést jelent, ugyanakkor öregségi nyugdíjra a múlt hónap végén összesen 1,04 millió ember volt jogosult.

 

A korkedvezményes öregségi nyugdíj átlagos nagysága 393,55 eurót ért el, az előző évhez képest 3,27 euróval emelkedett. Az rokkantsági nyugdíj átlagos nagysága (70 százalékos munkaképesség-csökkenés alatt) 197,80 eurót ért el, és mindössze 28 centtel emelkedett a tavaly évhez képest.

 

A 70 százalékos egészségkárosodás feletti rokkantsági nyugdíj átlagos nagysága 353,80 euró, de ez is csupán 57 centtel emelkedett. A Szociális biztosító összesen 233,5 ezer személyt tart nyilván rokkantnyugdíjasként.

 

 hirdetes_810x300  
Nem könnyű beosztani egy élet munkája után kapott, európai mércével mérve, nevetségesen alacsony összeget. Németországban a minimálnyugdíj majdnem dupláj a hazai átlagnyugdíjaknak. Forrás: Cas.sk
Nem könnyű beosztani egy élet munkája után kapott, európai mércével mérve, nevetségesen alacsony összeget. Ausztriában a minimálnyugdíj duplája a hazai átlagnyugdíjaknak, Németországban az átlagnyugdíjak 1300-1500 euró környékén mozognak. Az európai migránsok miatt panaszkodó Nagy-Britanniában még ennél is magasabb az öregségi nyugdíj. Forrás: Cas.sk

 

Özvegyi nyugdíjra 292,3 ezer nő jogosult. Az özvegyi nyugdíj átlagos nagysága a nőknél 246,12 euró, és a többi nyugdíjtípushoz képest ez elhanyagolható mértékben, de csökkent: tavaly év közepéhez képest 0,02 euróval.

 

Özvegyi nyugdíjat kap 43,6 ezer férfi, átlagosan 190,49 euró értékben, itt az elmúlt évhez képest 1,61 eurós emelkedés volt tapasztalható.

 

Az árvasági támogatás átlagos nagysága Szlovákiában 128,94 euró, összesen 22,9 ezer személy jogosult rá. Az árvasági támogatás az elmúlt évben 1,45 euróval csökkent.

 

Épp hogy csak tartja a lépést

 

A nyugat-európai országok átlagnyugdíjával a szlovákiai nyugdíjak nem kelhetnek versenyre. Ausztriában még a minimálnyugdíj is kétszer akkora, mint a hazai átlag.

 

Az öregségi nyugdíjak 2005-től kezdődően több mint 60 százalékkal nőttek (a statisztikai hivatal adatai alapján), a többi nyugdíjtípus ennél alacsonyabb mértékben emelkedett.

 

Ez viszonylag jól hangzik, azonban a nyugdíjasokat leginkább érintő lakásfenntartási kiadások (víz, gáz, áram, stb.) is több mint 47 százalékkal, az élelmiszer 25 százalékkal és az egészségügyi ellátás pedig több mint 50 százalékkal drágult, ugyanezen idő alatt.

 

Sme.sk, Körkép.sk

Nyitókép: Pravda.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!