A „kincs” szó hallatán mindenkinek értékes vagyontárgyak jutnak az eszébe, melyeket általában a földből szoktak kiásni. Vannak azonban olyan kincsek is, melyek még a materiális dolgoknál is értékesebbek.

Ilyenek például az őseink által ránk hagyott regionális értékek: legyenek azok például mondák, régi népszokások, műemlékek, stb. 2016 júliusában a tornai alapiskola tanárai a gyerekek számára megszervezték Tornán a Kincskereső tábort, melyneklegfőbb célja a regionális kincsek felkutatása volt.

 

A tábor július 11-én vette kezdetét a Réva Panzióban, ahol a távolabbról érkezők szálláshelye és mindennapi étkezés volt biztosítva. Érkeztek gyerekek Tornáról, Szepsiből és Pelsőcről. A résztvevőket Balázs Éva igazgatóhelyettes és táborvezető köszöntötte. Miután mindenki bemutatkozott, a tornai római-katolikus Boldogasszony erődtemplom megtekintése következett.

 

 hirdetes_300x300  

A gyerekek megcsodálhatták az építészeti stílusát, berendezését, valamint a szentélyben nemrégiben feltárt és restaurált középkori freskókat.

 

20160720aa

 

Ezt követően a táborozók egy jót fagyizhattak, ami az egész napos tűző napsütés után kicsit felfrissítette őket. A nap egy kellemes sétával zárult a halastó partján, útközbe megtekintvén a község Emlékparkját.

A második napon, július 12-én a Nyugdíjas klubban a résztvevőknek lehetőségük adódott kellemesen elbeszélgetni a helyi nyugdíjasokkal, akik megismertették őket a régi népszokásokkal és a második világháborús élményeikkel. A táborozók nagy élvezettel hallgatták végig az községünk idősebb lakosainak beszámolóit, amiket aztán papírra is vetettek.

 

20160720f

 

A Réva panzióban való finom és kiadós ebéd után Fecsó Pál helyi költő és tanár szülőházában folytatódott a program, ahol az irodalmár kézműves foglalkozást biztosított a Kincskeresők számára. Kipróbálták a selyemfestést, grafikát, agyagozást és korongozást. A szorgalmas munka hamarosan meg is hozta gyümölcsét. Gyönyörű műalkotások születtek: élénk színekben pompázó selymek, agyagból készült edények és ládikók, valamint hangulatos csendéletek.

 

20160720v

 

Másnap, július 13-án a Kincskeresők egy kellemes reggeli túrára vállalkoztak. Az úticél Torna várának romjai voltak. A helyszínen megismerkedtek az egykoron büszke vár történelmével és a hozzá fűződő regével. Ebéd után a résztvevők átvonultak a Fő utcán található Kézműves-házba, ahol elsajátították a kemencében való hagyományos kenyérsütés fortélyait. Emellett finom tepertőspogácsa és sültkolbász is került az asztalra.

 

20160720i

 

Július 14-én a Kincskeresők esős napra ébredtek. Sajnos az időjárási viszonyok miatt el kellett halasztaniuk a Szádelői-völgybe való túrát. Ehelyett azonban ellátogattak Torna egyik szomszédos falujába, Szádudvarnokra, ahol megtekintették a helyi tájházat. Szemügyre vehették a régi parasztházakra jellemző konyha és tiszta szoba berendezését, majd a bronzkori hamvasztási temetőben talált leletek másolatát.

Végezetül megtekintették a szádudvarnoki római-katolikus templomot is. A Kincskeresőknek maga Szádudvarnok – Méhész polgármestere, Simkó Csaba mutatta meg a község büszkeségeit.

 

20160720l

 

 

Ebéd után tornai alapiskola tornatermében lehetőség adódott egy kis testmozgásra. Ezt követően a résztvevők ismét átvonultak a Nyugdíjas klubba, hogy a nyugdíjasokkal való társalgás során szert tegyenek régiónk szellemi kincseire. A nap a Fortuna étteremben zárult.

 

A tábor folyamán a tapasztalt Kincskeresők Molnár Krisztina és Krompasky Kristóf személyében mindennap bemutatták egy-egy munkájukat, ízelítőt adván ezzel a kezdőknek. Az érdekesebbnél érdekesebb előadásokat számítógépes prezentációk kísérték.

 

20160720n

 

A tábor résztvevői tehát nem csak jókat szórakoztak, de sok hasznos dolgot is megtanultak. Az utolsó napon, július 15-én próbára is tehették emlékezőtehetségüket. A tábor szervezői ugyanis egy vetélkedőt készítettek nekik. A szervezők örömmel vették tudomásul, hogy a gyerekek vidékünk kincseiről szerzett gazdag tudással tértek haza. Azonban a kezük sem maradt üres: mindenki kapott oklevelet, kifestőt és könyvet Torna regéjéről.

 

A Kincskeresők feledhetetlen élményekkel és hasznukra váló ismeretekkel lettek gazdagabbak. Elhatároztak, hogy jövőre is részt vesznek a táborban, ha megrendezésre kerül.

 

Surovec Róbert

 

A Kincskereső tábor szervezői: Bálázs Éva, Molnár Ilona, Krompasky Marianna, Surovec Róbert, besegített Komjáti Csaba

 

A szervezők ezúton szeretnének kifejezni hálájukat azoknak, akik a Kincskereső tábort nagylelkűen megtámogatták: Torna Község Önkormányzatának, a Réva Panziónak, Palčík Katalin vállalkozónak (FORTUNA), Varga Marica vállalkozónak (IRIS), Tóth Eliska vállalkozónak (LIENKA), Juhász Tamás vállalkozónak (ŠTRKOPIESKY), Saláta Ferenc vállalkozónak (SALEX), Szilágyi József vállalkozóknak (IDA KÖZÉRT), Hegedüs Ferenc vállalkozóknak (HEGLAS), Bugár Pál vállalkozónak (SUPRAKO), Köteles Gábor vállalkozónak (ŽELEZIARSTVO), a Csemadok és Via Nova Ifjúsági csoport helyi alapszervezeteinek, a Fecsó Pál polgári társulásnak, a Pro Tornensis polgári társulásnak és végül, de nem utolsó sorban a Nyugdíjasok szervezetének.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!