Decemberben nem csak az állami InterCity vonatok térnek vissza, de néhány szerelvény nevet is vált. A szlovákiai vasúti vágányokon így olyan gyorsvonatok is elindulnak majd, mint a Marlenka vagy Manner Neapolitaner.

 

Az utasok pedig elköszönhetnek az Okay Elektro és Innogy nevezetű szerelvényektől. Ilyen újdonságokat is tartalmaz az új vasúti menetrend, amely december 11-től lesz érvényes.

 

A kereskedelmi, vagyis cégek vagy termékek nevével ellátott vonatokkal az Állami Vasúttársaság (ZSSK) által üzemeltetett csatlakozásokon találkozhatunk, az északi Pozsony – Zsolna – Kassa vonalon.A gyorsvonatok a Mila Sedita, Horalky Sedita, Marlenka, Manner Neapolitaner, Fixinela, Novofruct és Intersport neveket veszik fel.

 

 hirdetes_810x300  

Dargó és Óruzsin

 

A közlekedési vállalat nemrég azon gondolkodott, hogy néhány tradíciós földrajzi megnevezésű vonat nevét meghagyja. A társaság szóvivője, Tomáš Kováč elmondása szerint így a megnevezett vonatok továbbra is a földrajzi megnevezésüket használják majd, mint például: Dargó (Dargov), Liptó (Liptov), Szepes (Spišan), Óruzsin (Ružín), vagy Garam (Hron)

 

„A kereskedelmi nevek értékesítéséből származó bevételeket az utazás színvonalának növelésére, és szolgáltatásaink fejlesztésére fordítjuk majd” – tette hozzá Kováč.

 

Visszatérnek az InterCity vonatok

 

December 11-től Pozsony és Kassa között újra utazhatunk IC-vonatokon is, azonban ezek nem vesznek fel más nevet, marad a vasúttársaság által megjelölt elnevezésük.

 

Bár a járatokat korábban épp azért szüntették meg, mert rendkívül veszteségesen működtek, a közlekedésügyi tárca nagy reményeket fűz az új tervhez. A kulcsfontosságú és legkihasználtabb Pozsony – Kassa szakaszon az eddigi leggyorsabb szerelvényt indítják majd el. Az IC-vonatok december 11-től 4 óra 42 perc alatt teszik meg a távot.

 

Összehasonlításképp: a második leggyorsabb járatot a RegioJet biztosítja, amely 5 óra 10 perc alatt ér célba. “Az árjegyzéket úgy állítottuk be, hogy rugalmas és áttekinthető legyen” – mondta korábban  a ZSSK vezetője, Filip Hlubocký.

 

A vonatok nevének értékesítése egyébként 2013 után vált ismét elérhetővé, a múltban például olyan vonatokon is utazhattunk, amelyek az Aspirin, vagy Mirage Üzletközpont (Obchodné centrum Mirage.) nevet viselték.

 

Körkép.sk , aktuality.sk
kép: TASR

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!