A Jak-40 típusú kormánygép letudta utolsó útját, szerdán elrepült a pozsonyi M. R. Štefánik repülőtérről Kassára. A repülőgép 42 évig szolgált a belügyminisztérium kötelékén belül. A gyártási évétől kezdve (1974) összesen 9671 órát repült, összesen 12.257 utat teljesített.

 

5

A repülőgép most a kassai Repüléstörténeti Múzeumba kerül. „Jó emlékeim vannak, a gép megbízható, egyszerűen készült. Már nem fiatal, de felújították, ugyanis az előírások ezt kérték” – mondta Ladislav Klinčok pilóta, aki még 1987-ben kezdett el repülni a géppel, és politikusok generációit hordozta. „Abban az időben még Colotka volt a kormányfő, gyakran repült Prágába. 1989 után az új generációs politikusok repültek vele, nagyjából mindenki, valamikor külföldi delegációk is, akiket a Tátrába vagy Kassára vittünk.” – emlékezett. A repülőgépet négy évig tekinthetjük majd meg a múzeumban.

 

1

 hirdetes_300x300  

 

Egy modernizáció keretein belül a belügyminisztérium idén több új kormánygépet is beszerzett, pontosan egy Airbus A-319-est, valamint két Fokker 100 típusú repülőt. A belügynek eddig két Jak-40-es repülőgép tartozott a kötelékébe, a másik még jövőre is repülni fog. A tárca hozzáféréssel rendelkezik még két Tupolev Tu-154 M típusú repülőgéphez is, amelyek közül az egyik a pozsonyi repülőtéren található, de nem repül. A másik legalább három évig tartalékként fog szolgálni.

 

2

További képek:

 

7

 

6

 

webnoviny.sk
képek: SITA/Marko Erd

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!