A világ vezető nagyhatalmainak államfői idén sem hagyták újévi útravaló nélkül országaik polgárait – az alábbiakban a franciák, a németek, a törökök, az oroszok és és az amerikaiak első emberének, illetve asszonyának köszöntőjét szemlézzük, valamint elolvashatjuk az új ENSZ-főtitkár üzenetét. 

 

Francois Hollande

 

Francois Hollande francia elnök újévi köszöntőjében bejelentette: január 2-án Irakba utazik, hogy tisztelegjen a közel-keleti országban állomásozó francia katonák előtt, akik az iraki hadsereget támogatják az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezettel szemben. ”Még nem végeztünk a terrorizmus jelentette sorscsapással. Továbbra is harcolnunk kell ellene” – jelentette ki Hollande. Leszögezte, hogy ez a magyarázata a francia katonai műveleteknek Maliban, Szíriában és Irakban.

 

 hirdetes_300x300  
f
forrás: Youtube

 

Angela Merkel

 

 

Az óév a nehéz próbatételek éve volt, de Németország és a németek ereje okot ad a bizakodásra – mondta Angela Merkel német kancellár újévi köszöntőjében, amelyet szombat este sugárzott az ARD országos közszolgálati televízió. Angela Merkel a kancellári hivatal által már előzetesen ismertetett beszédben kiemelte: kétségtelen, hogy a legnagyobb próbatétel az iszlamista terror volt, amelynek célkeresztjében ugyan a németek is ott vannak már sok éve, az idén viszont Németország “kellős közepén” is támadott, a nyáron Würzburgban és Ansbachban, néhány napja pedig Berlin központjában, a Vilmos császár-emléktemplomnál. A kancellár teljes beszédét ide kattintva olvashatja el.

 

Recep Tayyip Erdogan

 

Törökország 93 évvel a köztársaság megalapítását követően újabb függetlenségi háborút vív – vélekedett szombaton Recep Tayyip Erdogan török elnök újévi köszöntőjében. “A nemzeti egység, a területi épség, az intézményrendszer, a gazdaság, a külpolitika, röviden államiságunk minden eleme heves támadás alatt áll” – jelentette ki a török elnök. ”A terrorszervezetek csupán látható megnyilvánulásai és eszközei ennek a harcnak. Mi lényegében az e szervezetek mögött álló erők ellen küzdünk” – tette hozzá, de nem tette világossá, milyen erőkről van szó. A július 15-i sikertelen puccskísérletet Erdogan a köztársaság történelmében tapasztalt “legocsmányabb terrortámadásának” minősítette. “Törökországnak sikerült e katasztrófát követően feltámadnia és újrakezdenie” – mutatott rá.

 

Vlagyimir Putyin

 

 

Az oroszok legyenek figyelmesek hozzátartozóikkal és bánjanak tisztelettel egymással – fogalmazta meg kívánságát Vlagyimir Putyin orosz elnök újévi köszöntőjében. Putyin, aki nem érintett politikai témákat beszédében, elmondta: varázslatossá tehető a szilveszter, amihez nem kell más, csak annyi, hogy szeretettel és hálával viseltessünk szüleink iránt, figyelemmel és törődéssel övezzük gyermekeinket, családunkat, tiszteljük kollégáinkat munkahelyünkön, ápoljuk baráti kapcsolatainkat, álljunk ki az igazságért és igazságosságért, legyünk könyörületesek, segítsünk azokon, akik támogatásunkra szorulnak – az államfő békét és virágzást kívánt Oroszországnak, boldogulást és egészséget az állampolgároknak.

 

Donald Trump

 

Donald Trump megválasztott elnök boldog új évet kívánt szombati Twitter-üzenetében az amerikai népnek, egyben rosszakaróit is felköszöntötte: ”Boldog új évet kívánok mindenkinek, köztük számos ellenségemnek és azoknak is, akik ellenem küzdöttek és megalázó vereséget szenvedtek, most pedig nem tudják, mitévők legyenek” – fogalmazott Trump, aki üzenetét azzal zárta, hogy “szeretettel”.

 

António Guterres

 

 

A január 1-én hivatalba lépett António Guterres azt mondta: kínozza a kérdés, hogyan segíthetne a számtalan háborús konfliktus áldozatául esett millióknak. Hozzátette, ezeknek a háborúknak nincsenek győztesei, csak vesztesei. “Dollárok ezermilliárdjait költik a társadalmi és gazdasági alapok elpusztítására, a bizalmatlanság és a félelem spirálját növelve, s ez az ördögi kör több nemzedéknyi időre fennmaradhat. Teljes régiókban uralkodik el a bizonytalanság, és senki sem kerülheti el a globális terrorizmus új veszélyét”. Az ENSZ egykori menekültügyi főbiztosa tűzszünetet sürgetett a harcmezőkön és a konfliktusok tárgyalásos megoldását szorgalmazta. “Legyen 2017 a béke éve” – hangsúlyozta.

 

forrás: hirado.hu
borítókép: Youtube

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!