A november elsejétől érvényes, hegyi turistautakra vonatkozó lezárási tilalom sem akadályozhat meg minket abban, hogy télen is élvezzük a Tátrai Nemzeti Park szépségeit. A túrázás szerelmesei ilyenkor sem maradnak kaland nélkül, és ha nem okoznak gondot  a megváltozott körülmények – hó, jég, kemény mínuszok és nehezebb közlekedés – akkor ne várjanak tovább, kalandra fel!

 

A Téry (Téryho) és Hosszú-tavi (Zbojnícka) menedékházhoz vezető útvonalakat ugyanis nem zárták le, ez csak a legmagasabban fekvő, Hunfalvy-hágó alatti menedékházra (Chata pod Rysmi) érvényes. Nem szabad azonban alábecsülni a megváltozott körülményeket, ezért megfelelő felszerelés  és ruházat nélkül ne induljunk útnak.

 

Az útvonal. forrás: vysoke-tatry.travel

 

A Hosszú-tavi menedékház

 hirdetes_810x300  

 

A pár éve már felújított, így hegyi körülményekhez képest rendkívül kényelmes szállással rendelkező menedékház A Nagy-Tarpataki-völgy felső részében, a Hosszú-tó felett, 1960 m-es tengerszint feletti magasságban helyezkedik el. A házat még 1907-ben egy magyar erdészmérnök építette vadászházként, majd kisebb javítások után 1910-ben átadta a turistaközönségnek. A hosszú évek során többször is átépítették, az 1998-as tűzvész után teljesen megújult.

 

Kép: Zbojnícka chata Facebook

 

Napjainkban 16 fő kényelmes elhelyezésére alkalmas, és nagyon finomakat is ehetünk – legalábbis hegyi körülményekhez képest. A túrázókat az eszméletlenül szép látvány vonzza, az 1960 tengerszint feletti magasságból kiválóan láthatóak a Tátrai csúcsok, és a gyönyörű napfelkelte és napnyugta.

 

Zbojnícka chata Facebook

 

Maga a völgy hét kilométer hosszú és a Tarajkáról (Hrebienok) közelíthető meg. Az út nagyjából két és fél óráig tart, télen azonban az ösvény állapota és az időjárási körülmények miatt ez változhat.

 

A Téry-menedékház

 

A szomszédos Kis-Tarpataki-völgy ugyan alig 4,5 kilométeres, de a Téry-menedékházhoz vezető út érezhetően megterhelőbb. A ház a Magas-Tátra legmagasabban (2015 m) fekvő menedékháza, amely egész évben nyitott. A Szepesi-Öt-tó (Päť Spišských plies) közelében található. 2009-ben nagymértékű felújításon esett át, a ház befogadóképessége 24 fő és télen szintén a Tarajkáról közelíthető meg.

 

Kilátás a Kis-Tarpataki-völgyre. kép: Téryho chata Facebook

 

A házat 1899-ben Majunke Gedeon szepesszombati (Spišská Sobota) építész tervei alapján építették. Több átépítésen esett át, legutoljára 2009-ban. A ház mindig Téry Ödön (1856-1917) nevét viselte. Téry Ödön orvosi pályáját Selmecbányán (Banská Štiavnica) a „szegények orvosaként” kezdte. Nagy érdemei vannak a tátrai turizmus fejlesztésében. A környező csúcsok közül 1876-ban ő mászta meg elsőként a Közép-ormot (Prostredný hrot) és 1877-ben a Fecske-tornyot (Pyšný štít).

 

Ha még nincs tervünk a hétvégére és nem hullik ismét 20 cm friss hó vagy nem jönnek újra arktikus fagyok, ne habozzunk, túrázzon egy jót télen is!

 

Körkép.sk, webnoviny.sk, vysoketatry.com
borítókép: Téryho chata Facebook

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!