Velence és sok más olaszországi város is víz alá kerülhet 100 éven belül – figyelmeztet egy új klímaváltozásról készített olasz jelentés, amely az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának drámai következményeit részletezi.

 

A kutatás szerint a Földközi-tenger a 22. század előtt legalább 90 centit fog emelkedni, de az emelkedés a legsúlyosabb esetekben a 140 centit is elérheti. A megemelkedett vízszínt Velencét biztosan elsüllyesztené, és a többi tengerparti települést is komoly veszélybe sodorná.

 

A Quaternary International tanulmányát az olasz állam finanszírozta, francia és olasz szakemberek segítségével, köztük számos vulkanológussal és geofizikussal közreműködve készült.

 hirdetes_810x300  

 

Velence elhelyezkedése. forrás: dailymail.co.uk

 

Az elmúlt évezredben mindössze 30 centit emelkedett a tengerszint, de a globális felmelegedés, az üvegház-hatású gázok kibocsátása, a levegő széndioxid koncentrációjának növekedése és a sarkköri jégtáblák olvadása drasztikus mértékben felgyorsítja ezt a folyamatot. Velence egyébként gyönyörű város, ahova már rendkívül olcsón elrepülhetünk a környező repülőterekről. Íme, egy kis ízelítő:

 

 

A kutatók úgy vélik, hogy 33 olyan olasz terület van, amely kivételesen veszélyes helyzetbe kerülhet a vízszint emelkedése esetén. Adriai-tenger északi partvidéke mellett Triesztnek, Ravennának, Toszána egyes területeinek, Fiumicinónak, a Pó-síkság egyes területeinek, a Fondi, a Sele és a Volturno folyók vidékének, Catania partvidékének, Caligarinak és Oristanonak is meg vannak számlálva az évei.

 

Hirado.hu
borítókép: planetware.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!