Visszakapja barokk kastélyát, földjeit és erdeit a dél-morvaországi Luhačovice fürdővárostól a magyarországi származású arisztokrata Serényi család.

 

A kárpótlási törvény alapján már meg is kezdődtek a tárgyalásokat a második világháború után államosított vagyon visszaadásáról a Serényi család képviselőivel. Valószínű, hogy az egész kárpótlási ügy lezárása hosszú ideig, talán évekig is eltart – közölte Marie Semelová, Luhačovice polgármestere újságírókkal.

 

A cseh Legfelsőbb Bíróság épülete. Kép: novinky.cz

 

A luhačovicei Serényi-vagyont a család Bécsben élő örökösei, az utolsó tulajdonos Alois Serényi legfiatalabb lánya, Isabella Thienen-Adlerflycht kérte vissza a rendszerváltás utáni kárpótlási törvény alapján.
„Alois Serényi, az utolsó tulajdonos, a második világháború idején német nemzetiségűnek vallotta magát, és felvette a német állampolgárságot. A háború után megpróbálta ugyan visszaszerezni csehszlovák állampolgárságát, de ez különböző okok miatt nem sikerült” – mutatott rá Semelová.

hirdetes_starlux810x300

 

Wolfgang Serényi. Kép: zameckagalerie.cz

 

A polgármesterasszony elmondta: Alois Serényi lánya 2009-ben újra a cseh hatóságokhoz fordult azzal a kéréssel, ismerjék el apja csehszlovák állampolgárságát. Az ügyben 2016-ban született végleges bírósági döntés, amely alapján Serényi csehszlovák állampolgárságát a hatóságok elismerték, így lehetővé vált az államosított vagyon visszaszolgáltatása.

 

A luhačovicei gyógyfürdő fénykorában. Kép: miramare-luhacovice.cz

A grófi Serényi család, amely már korábban letelepedett és birtokokat szerzett Morvaországban, a luhacovicei birtokot a 17. század közepén szerezte meg, és a múltban jelentősen hozzájárult a helyi gyógyfürdő fejlesztéséhez is.

 

A luhačovicei gyógyfürdő létrejötte részben a magyar nemesi származású Serényi családnak köszönhető. A XVIII. század végén Vince gróf építtette fel az első szálláshelyet és gyógyintézetet.

 

Az egyik luhačovicei ingatlan. Kép: sona-web.wz.cz

 

A XIX. század elején Serényi János bővíttette a gyógyfürdőt, családja tagjainak keresztnevével nevezve el az akkor ismert gyógyforrásokat – olvasható a fürdő honlapján.

 

MTI

 

Nyitókép: Luhačovice.cz

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!