Frusztráltak a választók, vagy frusztrált az egész társadalom. Erről beszélgetett Marcela Šimková, a Hospodárske Noviny gazdasági napilap főszerkesztője Hunčík Péter pszichológussal, akit a Most-Híd párt egyik szellemi megalkotójaként is számon tartanak.

 

Hunčík szerint a politika miatti frusztráltság kapcsán nem lehet azt mondani, hogy egyik vagy másik nemzet frusztráltabb, mint a másik.

 

„Arról van szó, hogy most általános frusztráció, általános szorongás van jelen a világban. (…) A mai fiatalok például nincsenek felkészülve arra, hogy kezelni tudják a krízishelyzeteket. Ez érvényes Szlovákiára és érvényes a környező országokra is”

 

A pszichológus szerint civilizált világunkban, elsősorban a Föld északi féltekén a szülők nagy része a gyerekeket burokban neveli, és óvják a konfrontációtól, és mikor elérik a 18-20 éves kort, képtelenek felülkerekedni a problémákon.

 hirdetes_300x300  

 

„És ide tartozik még egy nagyon fontos tényező, az oktatásügy, ahol túlnyomórészt már női pedagógusok dominálnak. A nőknek egyértelműen van egy olyan tulajdonsága, hogy a konfliktushelyzeteket elsősorban egyezkedéssel próbálják megoldani, hogy ne kelljen az agresszívabb megoldást alkalmazni. És mikor a fiatal eléri a 18-20. életévét, a gyermekkori tapasztalatai alapján úgy fogja érezni, hogy ő nem tartozik az adott konfliktushoz és nem képes azt megoldani. És ez a kisebbrendűségi érzés vezet a biztonságérzet, a mérlegelés képességének elvesztéséhez. ”

 

Hunčík úgy véli, hogy a fiatalok jó része nem fekete-fehérben látja a megoldásokat, „mindig egy kicsit ebből, egy kicsit abból, csak el lehessen kerülni konfrontációt”.

 

„Hetven éve nem volt háború Európában. Nem tudjuk elképzelni, mit is jelent szembeszegülni, konfrontálódni valakivel. Nem tudjuk elképzelni, mi történne, ha egy ellenség elfoglalná az országot, és nem tudom, nem buknánk-e el teljesen ennek kezelésében”

 

A pszichológus szerint a gyerekeket igenis fel kéne világosítani arról, hogy az élet gyakran veszélyes, mert ez a valóság.

 

„És így ilyen feltételek mellett is meg kell tanulnunk élni. Semmilyen körülmények között sem tudjuk ezt megkerülni. Az is megtörténhet, hogy [a terrorcselekmények] minket is elérnek”

 

Hunčík azt is elmondta, hogy ő maga tárgyalástechnikát oktat, és a tárgyalásnál a feleknek meg kell találniuk a közös nevezőt. Ugyanakkor hozzátette, hogy mindezt úgy kellene, hogy közben a tárgyaló fél nem adja fel saját értékrendjét.

 

„Az nem megegyezés, hogy én alárendelem magam, és elfogadom az összes feltételedet, amit kínálsz”

 

Ehhez a pszichológus szerint stabil értékrendre van szükség, illetve arra, hogy ezekért az értékekért hajlandó legyünk harcolni.

 

Hunčík úgy véli, hogy a migránsok sem pusztán azért érkeznek ide, mert jobb életet akarnak, hanem az országban, ahonnan elmenekültek tényleg háborúk zajlanak. De mivel ilyen nagy számú migráns indult útnak, ez minimum feszültséget okoz, és olyan kérdéseket vet fel, hogy mekkora tömeget fogadhatunk be, ami még – Európára gondolok – nem probléma.

 

„És ha elérjük a kritikus tömeget, azután hogyan fogunk védekezni. Lesz majd valaki, aki feláll és kijelenti, hogy most volt elég és most már elkezdjük lelőni az embereket? Ez azt jelenti, hogy a konfliktusok lassan elérnek bennünket. Egyszerűen a mai életvitel konfliktusokat teremt.”

 

Hunčík elmondta, hogy nagyon fontosnak tartja a politikai korrektség elvét, mert az szavatolja, hogy a kisebbségek – nem csak az etnikai, de szexuális és más kisebbségek is – kellően védelmet kapjanak. Szerinte a mai kor embere túl egyszerű válaszokat akar kapni, ezért fordulnak egyre többen az szélsőséges pártokhoz, amelyek hangzatos, rövid és nagyon leegyszerűsítő kijelentésekkel szólítják meg a választókat.

 

„A mai kor embere a mai IQ-szinttel, ami sajnos szerintem a hétköznapi választóknál egyre alacsonyabb, szükségesnek tartja az ilyen egyszerűsítéseket, mert úgy gondolja, hogy azokkal a legbonyolultabb problémákra is megtalálja a választ a világban. Vagyis: a migráns maradjon otthon. Kész. Európában pedig mi vagyunk itthon. Kész. Senki nem gondolkodik azon, hogy egyetlen bolygóról beszélünk, ahol az erőforrások eltérő módon oszlanak meg. A választó ezt elutasítja, és elutasítja azokat a pártokat is, akik nem kínálnak olyan egyszerű válaszokat”

 

 

HNonline.sk, Körkép.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.