Gyomor- és bélproblémák, allergiás reakciók, kiütések és mérgezés. A szakemberek idén is felhívják a figyelmet a természetes vizekben való fürdőzés veszélyeire.

 

A pozsonyi higiénikusok eddig csupán két tóban engedélyezték a fürdést – a pozsonyi Aranyhomok tóban és a szenci Napfényes tavakban. A fürdésre alkalmas vizek teljes listáját június 15-e előtt hozzák nyilvánosságra, hiszen hivatalosan ezen a napon kezdődik el a fürdési szezon.

 

Vigyázzunk a tavakkal és a környékükkel

 

 hirdetes_300x300  

A szakemberek nem tartják tanácsosnak a vízbe való belépést azokon a részeken, ahol vízimadarak is előfordulnak. Ezek az állatok ugyanis olyan patogénes baktériumokat is terjeszthetnek, mint például a szalmonella. A szakemberek továbbá óva intenek a vízbelépéstől akkor, ha a vízben elpusztult állat teteme van, vagy ha a tóba szennyvíz került.

 

 „A fürdőző embernek értékelnie kell a víz átláthatóságát – minél zavarosabb a víz, annál valószínűbb, hogy szennyezett. Fontos megnézni azt is, hogy a víz felszínén előfordul-e nyálkás, kellemetlen illatú hártya, esetleg zöld kása”

 

– figyelmeztet a Közegészségügyi Hivatal szóvivője, Zuzana Drobová.

 

Fotó: ÚVZSR

 

Az összes olyan vízfelületet, amelynek nem megfelelő minőségű a vize a fürdésre, a „Tilos a fürdés” információs táblával kell megjelölni. A vízmérés eredményei alapján a közegészségügy illetékes hivatala határozza meg az üzemeltetőnek, hogy szükséges-e a tábla kihelyezése, s amennyiben igen, azt ellenőrzi is. Ha olyan természetes vízfelületről van szó, amelynek nincs üzemeltetője, akkor a hivatal az információk nyilvánosságra hozatala után azt az adott települést kéri meg az együttműködésre, ahol a vízfelület megtalálható.

 

A víz okozta megbetegedések

 

Annak ellenére, hogy nem az összes cianobaktérium termel mérgező és allergén anyagot, a jelenlétük értéktelenít az adott tó attraktivitását. Abban az esetben, ha a cianobaktériumok száma elszaporodik, csökken a víz átláthatósága, és egyfajta hab képződik a víz felszínén.

 

„A kockázat annál jobban növekszik, minél többször járunk ilyen vízbe fürödni, és minél tovább tartózkodunk benne”

 

– figyelmeztet Zuzana Drobová.

 

Fotó: rodinka.sk

 

Amennyiben fittyet hányunk a tiltásra, súlyos egészségügyi problémákkal szembesülhetünk.

 

 „A cianobaktériumok elszaporodása főleg a gyerekeknél válthat ki légzési problémákat, kiütéseket, kötőhártya-gyulladást, nagyobb mennyiségű víz elnyelése során pedig bélproblémát, görcsöket és rosszullétet”.

 

A tóban való fürdés az olyan egészséges embereknek ajánlott, akiknek normális az immunrendszerük, és sértetlen a bőrük. Ha felsorolt kritériumoknak valamelyikének nem felelünk meg, utat nyithatunk a fertőzéseknek. A szakemberek továbbá arra is figyelmeztetnek, hogy a fürdés után ajánlatos letusolni és kimosni a fürdőruhánkat.

 

Nem szabad elfeledkezni a nőgyógyászati és az urológiai fertőzésekről sem, amelyek akkor jelentkezhetnek, ha hűvösebb időben hosszabb ideig tartózkodunk a nedves fürdőruhában.

 

Forrás: aktuality.sk/Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!