Július harmadika, hétfő. Gyülekeznek az emberek a kétyi egyházi óvoda  működésének védelmében. De mi történik? Hogy állt elő ez a forradalmi helyzet az amúgy békés faluban?

 

Álljanak itt a tények:  Kétyen már 15 éve létezik egyházi alapiskola és óvoda a református gyülekezet fenntartásában. Mindkét tanintézmény külön épületben működik és mindkét épület a község tulajdona. Ezeket a fenntartó bérli a falutól. Az óvoda  bérleti szerződése június harmincadikával lejárt, új szerződés nincs, mert nem írta alá a polgármester, mi több, eltépte a képviselőtestület előtt.

 

Molnár Péter polgármester arra szólította fel az intézmény igazgatóját, hogy távolítsanak el minden ingóságot az épületből, és július harmadikán a reggeli órákban adják át neki a kulcsokat.

 

 hirdetes_300x300  
Hajdú Árpád a Kétyi Egyházi Iskola és Óvoda igazgatója és Fülöp Sándor református lelkipásztor

 

Elsőként Fülöp Sándor református lelkipásztorral beszélgetek, aki a fenntartó, a református egyházközség nevében képviseli az óvodát.

Folytatás…

 

[stw]

 

– Az előző vezetés nagyon készséges volt, bérbe adta az épületet az egyháznak meghatározatlan időre és sikerült is felvirágoztatnunk úgy az iskolát, mind az óvodát. A 2014-ben megválasztott új polgármester Molnár Péter 2015-ben azzal az igénnyel lépett fel, hogy adjuk át községi fenntartásba az egyházi intézményt.

 

Megzsarolt azzal, hogy ellenkező esetben magas bérleti díjat fog megállapítani.2015-től csak egy évre vagy még rövidebb időre kaptunk bérleti szerződést.  A június 15-ei testületi ülésre a képviselők olyan javaslatot terjesztettek be, hogy a község 2018. december 31-ig kössön velünk bérleti szerződést. A javaslatot a képviselők 3/5-ös többséggel megszavazták, ám a polgármester megvétózta. Június 29-én újra testületi ülést hívtak össze, és ismételten elfogadták a  megvétózott határozatot, ismét 3/5-ös többséggel.

 

Ezzel megtörték a polgármesteri vétót. Mindezek ellenére a polgármester nem a törvény értelmében jár el, nem írta alá, sőt eltépte a bérleti szerződést. Állítja, jogellenesen vagyunk az épületben, mi pedig azt állítjuk, ő járt el törvényellenesen, amikor nem írta alá a bérleti szerződést amit a képviselők már másodszor is megszavaztak.

 

Hétfőn is vitték a gyermekeket óvodába

 

Szeretnénk, ha  a jövőben meg is vásárolhatnánk az épületet, a református egyház óvodaprogramjához csatlakozva. Ha a tulajdonunkba kerülne, természetesen a felújítást is elvégeznénk.

 

Nem látjuk tisztán a polgármester szándékát – kapcsolódik a beszélgetésbe Hajdú Árpád  az egyházi oktatási intézmények igazgatója. Úgy nyilatkozott, hogy községi fenntartású óvodát szeretne indítani. Ha az egyházi óvoda működése ellehetetlenülne, félő, hogy az alapiskola is erre a sorsra jutna. Nekünk így rentábilis együtt működtetni az óvodát az iskolával. Az épületben most is folyik a munka, hiszen ígéretet tettünk a szülőknek, hogy a szünidő júliusi hónapjában az óvoda még fogadja a gyermekeket.

 

Úgy tudom katolikusok is élnek a községben. Nekik és a felekezet nélkülieknek mit kínál a református óvoda?

 

– kérdezem Fülöp tiszteletes úrtól.

 

– Egyházunk szolgálatot végez a társadalom felé. Mindenkit várunk az óvodába a katolikusokat ugyanúgy, mint a felekezet nélkülieket. Amiben az állami óvodától különbözünk az  a nevelés keresztyén szellemisége. Külön hittant tartunk úgy a református, mind a katolikus kisgyermekek számára.

 

Mgr. Molnár Péter Kéty község polgármestere

 

Közben megérkezik Molnár Péter polgármester és elmondja, hogy látja ő a helyzetet.

 

–  Az egyházi óvodának 2017. június 30-ig tartott a bérleti szerződése. Lejárt, az melyet decemberben kötöttünk. Az új nincs aláírva. Ez azt jelenti, jelenleg már jogszerűtlenül tartózkodnak az épületben. Tény, hogy a képviselőtestület június 15-én képviselői indítványra hozott egy olyan határozatot, hogy a polgármester kössön új szerződést július elsejétől jövő év dec. 31-ig.

 

A határozatban voltak olyan dolgok amik nem felelnek meg a törvényes előírásoknak, ezért megvétóztam. Csütörtökön, június 29-én a következő testületi ülésen a képviselők újra elfogadták a határozatot, ami megtörte a vétót, és a határozat életbe lépett. Viszont, miután ugyanolyan törvénysértő, mint amilyen két héttel azelőtt volt, megmondtam még az ülésen, hogy az ügyészséghez fogok fordulni és kikérem a véleményüket. Addig, amíg ez nem történik meg, én új bérleti szerződést nem írok alá.

 

Látható, hogy az épület mennyire leromlott állapotban van, ráfér a felújítás. A nyári szünet alatt az önkormányzat nekifog az épület rendbe hozásának –  kicseréljük az ablakokat, felújítjuk a konyhát és a szociális helyiségeket. Amíg a felújításnak nincs vége, oda nem lehet visszaengedni a bérlőt, tehát szeptember elseje előtt biztos nem lesz új bérleti szerződés. Ha az történik ami most,  hogy akadályozzák az épület átadását, azzal annyit ér el a volt bérlő, hogy csúszni fog a felújítás.

 

Hogy kerül erre sor, ha a képviselők a felújításra szánt összeget se szavazták meg?

 

– vetem közbe. Mindent meg lehet oldani.

 

Felmerült az is, megvenné a református egyházközség  az épületet.

 

– Kérdem én, miért adná el a község a református egyháznak az ingatlant, mikor ezt a falu, amely két felekezetből áll közösen építette a szocializmus alatt a Z akció keretében. Abban az épületben úgy a katolikusok, mind a reformátusok munkája benne van. Erről már a reformátusok többsége is így vélekedik. Jövő szeptembertől az iskolaügyi minisztérium engedélyt adott községi fenntartású óvoda indítására. Szerintem ez lenne a járható út.

 

Hétfőn tehát kulcsátadásra nem került sor. Új fejlemény, hogy másnap  – június 4-én újra mintegy negyvenen gyűltek össze, szülők, nagyszülők, lakosok az egyházi óvoda működésének védelmében. Erre azért került sor, mert előzőleg a polgármester hangosbemondón hirdettette, karhatalommal ürítteti ki az óvoda épületét.

 

Hajdú Árpád igazgató elmondta:

 

„Újra megtagadtam az épület kulcsainak átadását, a polgármester pedig kihívta a rendőrséget, akik nem foganatosítottak intézkedést. Az intézményfenntartó lelkipásztor, valamint jómagam továbbra is ragaszkodunk álláspontunkhoz, hogy az intézmény körül kialakult helyzetért Kéty polgármestere tehető felelőssé. Az intézmény bérleti szerződését megerősítő öt képviselő nyilvánosan tiltakozott a polgármester törvénysértő magatartása ellen.”

 

Bokor Klára

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!