Hvar szigetén a horvátországi Dalmáciában új, meglepően magas bírságokat vezettek be. Rikardo Novak, Hvar városának polgármestere úgy tüntetné el a városból a könnyelmű turistákat, hogy a központban nem megfelelően felöltözött és viselkedő vendégek komoly bírságot kapnak.

 

Amennyiben meztelen felsőtesttel nézelődnénk a városban 500 eurós büntetést kaphatunk, ha fürdőruhában járkálunk, 600 eurós bírságra számíthatunk. A rendelet az ittas turistákat sem kíméli, a nyilvános mulatozásért 700 eurós bírság vár a vendégekre.

 

Szívesen látják azt, aki tud viselkedni

 

„Spóroljon pénzt és élvezze Hvart” üzenik a turistáknak a kihelyezett információs táblákon, sokan azonban nagyon magasnak tartják a bírságokat. A közösségi oldalakon már terjednek is a rendeletet kifigurázó posztok – „Spóroljon pénzt és kerülje el Hvart”. Novak polgármester azonban azt üzeni, szívesen látják azokat a fiatalokat, akik tudnak viselkedni.

 hirdetes_810x300  

 

kép: Twitter

 

Horvátország több üdülővárosában már tavaly is büntették a fürdőruhában való korzózást. A nem megfelelő öltözetért 66 (Split) és 333 (Dubrovnik) euró közötti bírságot kaphatunk. A rendelet a vendéglátóhelyek, bankok és közszolgálati intézmények nagy részében is érvényes.

 
Dubrovnikban is akadnak gondok

 

Míg 2014-ben 463 kirándulóhajó érkezett Dubrovnikba, addig egy évvel később a számuk már 475-re emelkedett. 2016-ban a Dubrovnikba érkező kirándulóhajók száma már elérte az 529-et, fedélzetükön pedig 800 ezer turista érkezett a városba.

 

Elképesztően sokan kíváncsiak Dubrovnikra. kép: Total Croatia News

 

A helyiek egyik legnagyobb problémája az, hogy a hajók szinte egyszerre kötnek ki, így a turisták elárasztják az egész történelmi városközpontot. A hazaiak további kivetnivalói közé tartozik az is, hogy  a látogatóknak a városnézésre három órájuk van, így gyakran csupán arra van idejük, hogy végigsétáljanak a várfalon és elfogyasszanak egy gombóc fagyit. A többségük pedig egyáltalán nem eszik, mivel a hajón várja őket a fizetett vacsora. Ennek következtében az Óvárosban alig költenek valamit.

 

A tetejébe Dubrovnikot az fenyegeti, hogy kitörlik az UNESCO világörökségének listájáról. Veszélyeztetett státusára maga az UNESCO figyelmeztette a várost, hangsúlyozva a turisták tarthatatlan létszámát és a kirándulóhajók rossz menedzsmentjét.

 

Aktuality.sk / Körkép.sk
borítókép: vidikovac.net

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!