Elképzelhető, hogy Ivo Nesrovnal polgármester túl korán ünnepelte a szerencsejátékok betiltását a fővárosban. A kerületi ügyészség ugyanis a bíróságon támadja meg azt a határozatot, amelyet a városi képviselőknek másodszorra sikerült elfogadniuk.

 

Az ügyészség még májusban kifogásolta, hogy a városvezetés által összegyűjtött petíció (136 ezer aláírással) ügyében már az első szavazáson döntöttek, így a második szavazás szintén a petíció alapján törvénytelen volt. A polgármester meggyőzte a nyilvánosságot és a képviselőket, hogy a város elemzése szerint ezzel nincs probléma.

 

Két alkalommal is szavaztak

 

 hirdetes_300x300  

A képviselőtestület június végén megerősítette a hazárdjátékok betiltását és a magisztrátus jelezte az ügyészségnek, hogy nem lépnek vissza. A kerületi ügyészség ezért úgy döntött, hogy vádemelést tesz az ügyben, jelezve ezzel, hogy a rendelet nem egyezik a törvénnyel.

 

A pozsonyi képviselőknek a második szavazáson sikerült elfogadniuk a rendeletet, első alkalommal nem szavaztak elegen – a 45 városi képviselő közül 41 volt jelen a szavazáson, a rendelet elfogadásához a szavazatok három ötödét kellett volna megszerezni, de csak 24 képviselő szavazott, 17-en tartózkodtak.

 

A sikertelen februári szavazást követően márciusban már  27 igen szavazattal, egy nem voks ellenében, két tartózkodás mellett jóváhagyta a testület a rendeletet.

 

Két éven belül kell bezárniuk 

 

A rendelet szerint fokozatosan zárnák be a játéktermeket. Ha a bíróság nem törli el az intézkedést, akkor év végéig 176 játékterem zár be a városi hivatal engedélyével, de az állami engedélyek is megszűnnek majd két év alatt. Összesen körülbelül 285 teremnek kellene eltűnnie a városból, kivétel a Crown Plazaban üzemelő Banco Casino, melynek engedélye 2021-ben jár le.

 

A szerencsejáték-szervezők érdekvédelmi szövetsége még a döntés meghozatala előtt jelezte: a szigorítás jóváhagyása esetén bíróságon támadja meg az önkormányzat döntését, mostanáig a főügyészség véleményére vártak.Szlovákiában 2016-ban 3,45 milliárd eurót áldoztak hazárdjátékokra az emberek. A tavalyelőtti évhez képest ez több mint 400 millió eurós növekedést jelent, derült ki a Pénzügyi Hatóság jelentéséből.

 

Dennikn.sk / Körkép.sk
kép: SME

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!