A globális jellegű kutatásokkal foglalkozó tekintélyes Pew Research Center a brexitre való tekintettel azt próbálta megállapítani, hogy az Európai Unión belül hogyan települtek át az emberek a jobb megélhetés reményében más régiókba. Az ezzel kapcsolatos felmérés rendkívül érdekes eredménnyel zárult.

 

A rendelkezésre álló legutóbbi adatok szerint az Unióban mintegy húszmillió ember él olyan országban, amely nem azonos a szülőföldjével. Ezek az „eumigránsok” az EU összlakosságának 4 százalékát alkotják. Első pillantásra ez elenyészően kevésnek látszik, viszont az „eumigránsok” összlétszáma – a hat legnépesebb tagállamot leszámítva – meghaladja a kisebb tagországok lakosságának létszámát.

 

Az „eumigránsok” célországai

 

 hirdetes_810x300  

Németország vezeti azoknak az országoknak a listáját, amelyeket az „eumigránsok” célországként kiszemeltek maguknak. A lakosság mintegy hét százalékát alkotja az a több mint 5 millió „idegen”, akik megtelepedtek Németországban. Az „idegenek” létszámát tekintve Németország mögött jóval lemaradva a második helyen Nagy-Britannia áll mintegy 2 900 000 „idegennel”, ami a lakosság 4 százaléka. A briteket a franciák követik (2,3 millió – 4 %), negyedikek a spanyolok (2 millió – 4 %), majd az olaszok következnek a sorban (1,9 millió – 3%).

 

Hogyan keveredett össze a lakosság az Unió tagállamaiban. Infografika: idnes.cz. Nagyobb méretben ide kattintva megnyitható: http://zpravy.idnes.cz/foto.aspx?foto1=MBB6cee28_data.png

 

 

Ha azonban csak a százalékokat vesszük, teljesen más országok vannak az élen. Nincs konkurenciája az aprócska Luxemburgnak, ahol eléri a 39 százalékot a más EU-s országokból érkezett olyan polgárok aránya, akik hosszú távú tartózkodásra rendezkedtek be. A másik nagyon közkedvelt célállam Írország (12 %).

 

Lengyelországból indultak útnak a legtöbben „euidegenbe”

 

Ha azt vesszük nagyító alá, hogy abszolút számokban melyik anyaországból indultak útnak a legtöbben „euidegenbe”, azt tapasztaljuk, hogy Lengyelország vezet (3,5 millió ember, ami a lengyel összlakosság 8 százaléka), Románia a második (3 millió, 13 %). Őket követi a sorban Németország (1,8 millió és 2 %) és Olaszország (1,4 millió és 2 %).

 

Írországba ugyanannyian jöttek, mint ahányan elmentek

 

Ha a táblázat elkészítésénél azt vennénk alapul, hogy mekkora a számaránya azoknak az embereknek, akik elhagyták hazájukat, az első helyre Luxemburg kerülne (a lakosság 14 százaléka), majd a sorrendben Románia következik (13 %), mögötte Írország található (12 %). Az utóbbi állam esetében érdekesség, hogy Írország ugyanannyi „eumigránsot” fogadott be, mint amennyi saját lakosa távozott más uniós államokba.

 

Az EU négy legnagyobb befogadójából csak a lakosok két százaléka kelt útra

 

Említésre érdemes az is, hogy az Európai Unióban a legnagyobb létszámú „eumigránsot” befogadó Nagy-Britanniából, Franciaországból, Németországból és Spanyolországból sokkal kisebb ellenkező irányú népvándorlás tapasztalható. A felsorolt államokból a saját lakosok alig 2 százaléka kelt útra más EU-tagállamba.

 

Érdekes adat az is, hogy az EU-tagállamok közötti migrációt vizsgálva megállapítható az is, hogy ezeknek a modern kori népvándorlóknak csaknem a fele négy tagállamban született: Lengyelországban, Romániában, Németországban és Olaszországban.

 

idnes.cz/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!