Annak érdekében, hogy csökkentség a szárazság okozta következményeket a Környezetvédelmi Minisztérium akciótervet dolgoz ki a szárazság ellen, amelyet még idén bemutatnak a kormánynak. A terv tartalmazni fogja a víz megtartására vonatkozó intézkedéseket, valamint bevezet egy új, jobb ellenőrző rendszert új mérőállomások építésével és meghatározza a vízellátás prioritásait hosszan tartó szárazság esetén.

 

Krízismenedzsment 

 

„A szárazság egy olyan jelenség, amivel az egész világ küzd, nem csak az utóbbi években. Ezért olyan intézkedések előkészítésén dolgozunk, amelynek célja a szárazság okozta következmények mérséklése.”  – nyilatkozta Solymos László miniszter.

 

 hirdetes_300x300  

Az akcióterv elkészítése érdekében idén áprilisban egy tárcaközi, Szárazság névre hallgató munkacsoportot is létrehoztak. A csapatban különböző szakterületek képviselői kaptak helyet, így a mezőgazdasági- környezetvédelmi tárca emberei mellett például a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet munkatársai, vízgazdálkodással foglalkozó szakemberek és  egyetemi dolgozók bekerültek.

 

Óvintézkedések

 

A minisztérium tájékoztatása szerint az önkormányzatoknak már most is lehetőségük van arra, hogy a vízkészleteket megóvó intézkedéseket vezessenek be. A 2014-2020 közötti életkörnyezet minőségét javítani próbáló program keretein belül, Solymos szerint a csapadék begyűjtésére és megtartására irányuló intézkedések kaphatnak támogatást.

 

Vízhelyzet Szlovákiában

 

Hozzátette, hogy a községek építhetnek vízgyűjtő tavakat, zöld tetőket, esetleg felszíni vagy földalatti tározókat a lehulló csapadékvíz begyűjtése érdekében. A természetes vízforrások Szlovákia területén átlagosan 147 köbméter vizet szolgáltatnak egy másodperc alatt. A felhasználható felszín alatti vizek a 2015-ös adatok szerint a természetes források 52 százalékát teszik ki, ami nagyjából 77 köbméter/ másodperc. Az ország felhasználható vízmennyisége így elegendő, nem zárható ki azonban, hogy egy hosszan tartó szárazság esetén változhat a helyzet.

 

A klímaváltozás hatását Közép-Európában eddig jóval mérsékeltebben lehetett csak érezni, összehasonlítva a világ többi pontjával. A rendkívüli melegek és az egyre szeszélyesebb időjárás azonban ránk is hatással van. 

 

 

SME / Körkép.sk
kép: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!