Az olaszországi Modenában az orvosok új szívet ültettek be egy három hónapos kisfiú mellkasába, aki veleszületett szívrendellenesség miatt születése óta nem hagyhatta el a kórházat. A kicsi Juliennek, akinek az édesanyja a cseh Irena, édesapja pedig olasz, szerencséje volt, mert egy Kassán elhunyt 10-napos csecsemő szívét kaphatta meg.  Minderről a tvnoviny.sk számolt be. Julien súlyos szívrendellenességgel jött a világra.

 

„Hipoplasztikus szindrómát diagnosztizáltunk nála. Ez a betegség nem egyeztethető össze az élettel, mert a bal szívkamra gyakorlatilag egyáltalán nem működik”

 

–nyilatkozta Gaetano Gargiulo, a bolognai Sant Orsola gyermekkórház főorvosa.   A csecsemőt ezért az intenzív osztályon helyezték el és felkerült az új szívre várók listájára.

 

„De ilyen kis szívet kapni, ráadásul jó állapotban lévőt szinte olyan, mintha tűt keresnénk a szénában”

 

 hirdetes_810x300  

– tette hozzá a főorvos.

 

Tíz órás műtét

 

Juliennek azonban szerencséje volt. Augusztus 11-én az olasz kórházban hírt kaptak arról, hogy egy szlovákiai 10-napos újszülött szülei úgy döntöttek, felajánlják a kicsi szívét transzplantációra. „Mi azonnal munkához láttunk”-emlékezett vissza Gargiulo.

 

A műtét tíz órán át tartott. Bonyolult sebészi beavatkozás volt, ezalatt több szívsebész, aneszteziológus és orvos tartózkodott a műtőben az intenzív osztályról. „Minden rendben zajlott és most már elmondható, hogy ez a  történet szerencsésen végződött”- árulta el a főorvos. A szlovák szülőknek megköszönte a segítséget, azt, hogy a gyászon felül tudtak emelkedni és ezzel megmentették egy másik csecsemő életét.

 

Julien édesanyja a műtét után a facebookon megjelent bejegyzésében az írta, hogy úgy érzi, mintha a kisfia újjászületett volna.

 

„Hálával, de szomorúan gondolok az adományozóra. Nem tudom, kik ők, de egy napon tudni szeretném. Hogy megölelhessem őket, és azt mondhassam: köszönöm”

 

– írta meghatódottan a megmentett csecsemő édesanyja.

 

Körkép.sk

Nyitókép: idnes.cz

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!