Ferenc pápa bevallotta, hogy pszichoanalitikus terápiára járt heti egy alkalommal fél éven keresztül, mikor még 42 éves volt. A katolikus egyházfő erről Dominique Wolton francia szociológussal beszélt jövő héten megjelenő új könyvével kapcsolatban.

 

Ferenc Pápa akkor még Jorge Bergoglio atya volt, az argentin Jezsuita rend tagja. Az ország akkoriban katonai diktatúrát élt meg.

 

„A pszichológus sokat segített”

 

Többen éppen ezért gondolják úgy, hogy Ferenc pápa idején kerülhet egymáshoz legközelebb a tudomány és a vallás.

 hirdetes_810x300  

 

Robert Mickens a La Croix katolikus napilap szerkesztője szerint Ferenc pápa korábban már többször jelezte, hogy a társadalomtudományok segíthetik az ember fejlődését. Ami pedig a pszichoterápiát illeti, az 1970-es évektől a katolikus egyház hozzáállása is változott a témát illetően.

 

„Nagyon gyakori a papképző programokban, hogy mielőtt egyházmegyében töltenének be tisztséget, a papok először pszichológiai értékelésen esnek át”

 

mondta Mickens.

 

A pszichoanalízis egy mélylélektani vizsgálat, ami az egyén viselkedésének tudatalatti okait tárja fel. Névadója és atyja Sigmund Fraud volt, a világhírű osztrák pszichológus. Szerinte az elfojtás útján tudattalanná váló emlékek nagy hatással vannak az adott személy motivációira és tetteire.

 

Egyébként Ferenc pápa új könyve egy mérsékelten terjedelmes, 432 oldalas könyv, amelynek címe: Politika és Társadalom.

 

 TheGuardian.com

Nyitókép: TheGuardian.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!