Vasárnap hajnali 03.00-ról 02.00-re állítjuk vissza az órákat. Sokan örülnek, mert többet alhatnak, mások azért bosszúsak, mert már délután négy órakor sötét lesz.

 

A téli időszámítás október utolsó vasárnapján kezdődik, és március utolsó vasárnapjáig tart. Ennek megfelelően minden évben más dátumra esik, de az átállítás napja mindig vasárnap. Az óraátállítás Szlovákiában októberben helyi idő szerint hajnal 03:00 órakor lesz és 02:00-ra kell visszaállítani az órát. A pontos dátum 2017-ben: október 29.

 

A világon elsőként Németországban és az Osztrák-Magyar Monarchiában vezették be az óraátállítást 

 

 hirdetes_300x300  

Kevésbé ismert tény, de az óraátállítás negatív és pozitív velejáróit a magyarok a világon elsőként tapasztalhatták meg. Több mint száz évvel ezelőtt, 1916. április 30-án este 11 órakor álltak át először a központi hatalmak országai a nyári időszámításra, hogy így spóroljanak erőforrásaikon. Nem sokkal utánuk az antant országai közül az Egyesült Államok, illetve Nagy-Britannia is követte a példát: a hosszabb nyári délutánokkal elért energiamegtakarításnak köszönhetően így ők is jelentős összegeket tudtak átcsoportosítani a hadigazdaságba.

 

Az első óraátállítás alig több mint két évig maradt csupán fent, a háború végével az országok visszaálltak a hagyományos számítási rendre. Egy újabb világégés kellett hozzá, hogy 1941-ben a háborúba sodródott nemzetek ismét bevezessék a nyári időszámítást, mely rendet aztán kisebb-nagyobb kihagyásokkal a legtöbbjük meg is tartotta. Jelenleg a világ hetvenhárom országában állítják át az órákat, gazdasági és élettani hatásai miatt azonban máig viták övezik a kérdést.

 

Az óraátállítás ötlete nem az első világháborúban fogant meg, kezdetleges formáját már a Római Birodalomban is alkalmazták, legismertebb pártfogója pedig Benjamin Franklin volt. Az amerikai természettudós és diplomata 1784-ben végzett komolyabb számításokat, hogy mennyi gyertyát spórolhatna meg az ország egy órányi időeltolódással. A ma ismert rendszer alapjait pedig William Willett londoni építész teremtette meg, aki fokozatosan, 4×20 perces lépésben tért volna át egy nyári számítási rendszerre. Javaslatát a brit parlament több ízben is napirendre tűzte, a mezőgazdaságban dolgozók erős nyomására azonban nem szavazták meg.

 

Október 29-én, vasárnap hajnalban ismét vissza kell tekernünk egy órával a mutatót, a köznyelvben téli időszámításnak is hívott rendszer azonban tulajdonképpen a hagyományos mérési módra való visszaállást jelenti. Az átállítás kétségkívül energiahatékony, a spórolás mértéke azonban nemzetenként változó lehet.

 

Fotó: nlcafe.hu

 

Három éjszakai vonatot fog érinteni az óraátállítás

 

Az óraátállítás három éjszakai vonatot fog érinteni. Ezek a vonatok az adott állomásokon egy órát fognak állni azért, hogy a végállomásra már a közép-európai idő szerint érkezzenek meg” – mondta a ZSSK szóvivője, Tomáš Kováč.

 

A változás a EuroNight Bohemia vonatot fogja érinteni, amelyik 19.46-kor indul Homonnáról (Humenné) a végállomása pedig Prága. A csacai (Čadca) vonatállomásra a nyári időszámítás szerint vasárnap éjjel 1.59-kor fog megérkezni, ám közép-európai idő szerint csak 2.01-kor fog elindulni.

 

A fentihez hasonló változás érinti a Zemplín gyorsvonatot is, amelyik 21.54 perckor indul Homonnáról és a rózsahegyi (Ružomberok) állomáson egy órát fog állni. A nyári időszámítás szerint 2.01-kor érkezik az állomásra, ám közép-európai idő szerint 2.03-kor fog elindulni, míg Pozsonyba 6.05-kor fog megérkezni.

 

Ellentétets irányba a Pozsonyból 23.45-kor induló Zemplín gyorsvonat a zsolnai (Žilina) vonatállomáson fog egy órát állni, ahova a nyári időszámítás szerint 2.31-kor érkezik, és a közép-európai idő szerint 2.43-kor fog elindulni.

 

Körkép.sk/Aktuality.sk/hazipatika.com

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!