Az elmúlt hónapokban Szlovákia lakossága megtapasztalhatta milyen az, amikor az ünnepek alatt szinte az összes bolt zárva tart.

 

Eddig azonban egyetlen ünnep során sem forgott annyi pénz kockán, mint november 1-jén, mindenszentek napján. Azonkívül, hogy a virágboltoknak ez az ünnep jelenti a legnagyobb bevételt, nagyon sok vásárló arra támaszkodik, hogy ezen a napon még sikerül elcsípnie néhány mécsest vagy krizantémot.

 

Nyitva tarthatnak a virágboltok november 1-jén vagy rájuk is ugyanúgy vonatkozik zárvatartási törvény?

 

 hirdetes_810x300  

Bezárni vagy nem zárni?

 

A boltok nyitva tartásának tilalma idén júniustól módosult. A képviselők elfogadták azt a módosítást, mely szerint az összes üzletnek, amelyben „terméket árulnak”, tehát például a ruhaboltoknak, cipőüzleteknek, bútorüzleteknek stb. zárva kell tartaniuk. A változás nem érinti a szolgáltatásokat, tehát az éttermeket, kávézókat, mozikat, melyek szintén nyitva tarthatnak. Kinyithatnak azonban azok a kisebb üzletek is, ahol maga a tulajdonos szolgálja ki a vevőket.

 

A törvényben azonban néhány kivétel is helyet kapott. Az ünnepnapokon továbbra is nyitva lehetnek a benzinkutak, a gyógyszertárak, a repülőtereken, kikötőkben és kórházakban levő üzletek, valamint a jegy- és szuvenírárusok. Kivételt kaptak a virágárusok is, akik szeptember 1-jén, november 1-jén, illetve május 8-án is árulhatnak. Ez azt jelenti, hogy mindenszentek napján bármiféle korlátozás nélkül megvásárolhatjuk a virágokat, koszorúkat, krizantémokat szeretteink sírjára.

 

Sokan nem ismerik a szabályokat

 

Az egyes virágboltok tudják, hogy november 1-jén kivételt képeznek, és nyitva tarthatnak. Egyesek kételkednek, ezért a boltokban minden bizonnyal csak a tulajdonosok állnak majd a pult mögé. Mivel az új szabály mindenszentekkor most először lépnek érvénybe, ezért sok virágárus még nem tájékozódott a változásokat illetően.

 

Azt hiszem, hogy november 1-jén a virágboltok kivételt képeznek és nyitva lehetnek, de a többi ünnepnappal már nem tudom mi a helyzet. Mindenesetre a mi virágboltunk nyitva a lesz, és tulajdonosként igyekezni fogok, hogy mindent győzzek egyedül” – mondja egy pozsonyi virágbolt-tulajdonos.

 

Fotó: TASR

 

Én mindenképpen dolgozni fogok, mert tulajdonos vagyok, de az alkalmazottaim nem” – jelenti ki egy komáromi virágüzlet-tulajdonos.

 

A fentiekkel ellentétben jó néhány virágbolt-tulajdonos fejből tudja a törvény rá eső részét, így mindenszentek napján bármiféle korlátozás nélkül kinyitják boltjaikat. „Úgy leszünk nyitva, ahogy hétköznaponként: reggel kilenctől este hatig” – mondja egy nagyszombati virágárus.

 

A bevásárlóközpontos virágboltok nehezebb helyzetben vannak

 

Más helyzetben vannak azok a virágboltok, melyek bevásárlóközpontokban székelnek. Annak ellenére, hogy ezek a boltok is nyitva lehetnének, a többiekhez kell igazodniuk. Amennyiben a bevásárlóközpont úgy dönt, hogy az ünnepnapon bezár, akkor az összes többi boltnak is be kell zárnia, beleértve a virágboltokat, a mozikat és az éttermeket.

 

A Dvonč Virágboltnak a legtöbb üzlete bevásárlóközpontokban működik, így nem csoda, hogy teljesen elkeseredettek. „40 alkalmazottunk van és az ünnepek alatt hat boltot be kell zárnunk. Nagyon sokat veszítünk. Az emberek többet szeretnének keresni, mi szeretnénk nyitva tartani, de sajnos nem lehet. Nagyon dühös vagyok” – mondja Zuzana Dvončová menedzser.

 

Forrás: Sme.sk/Körkép.sk

Nyitókép: TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.