Háromféle fenyő verseng a vásárlók kegyeiért évek óta: a Nordmann-fenyő a legnépszerűbb, amit árban lassan kezd behozni az egyre fogyó luc, és a sor végén kullog szegény ezüstfenyő, amit kevesen szeretnek, mert szép ugyan, de nagyon szúr. Fenyőfakisokos Biza Klárával, a Magyar Kertészeti Árudák Egyesületének elnökével.

A puha, az apró és a szúrós

 

A fenyők között nemcsak az áraik, hanem tulajdonságaik alapján is érdemes különbséget tenni. Vegyük előre a legnépszerűbbet, a Nordmann-fenyőtfényes, hosszú, puha tűi vannak, amelyek nem hullanak. Maga a fa igen csinos termetű – ennek is köszönheti a népszerűségét – mondta Biza Klára.

 

A lucfenyő apró tűi elég hamar lehullanak, ugyanakkor a jellegzetes, finom fenyőillat csakis erre a fajtára jellemző, ezért sokan ragaszkodnak hozzá. Érdekes módon az ára növekedett az idén (már megközelíti a Nordmann-fenyőét), egyesek szerint azért, mert egyre kevesebben termesztik és emiatt hiány van belőle – magyarázta a Makert elnöke.

 hirdetes_300x300  

 

Az ezüstfenyő igencsak elegáns külsejű fa, ám tűlevelei rendkívül szúrósak, ezért a népszerűsége meg sem közelíti a másik kettőét.

 

Padlószőnyeg, tűszőnyeg

 

Aki élő fenyőt szeretne, de nem akar tűszőnyegen járni már a faállítás napján, az vagy Nordmann-fenyőt, vagy ezüstfenyőt vegyen. Vannak, akik a feketefenyőre esküsznek – annak sem hullik a „levele”, a külsőségeiben azonban meg sem közelíti a lucét vagy a Nordmann-fenyőét.

 

Egy másik megoldás arra, hogy kevesebb tűlevél legyen a lakásban, a gyökeres fenyő. Hátránya, hogy nem ajánlatos sokáig fűtött szobában tartani – hívja fel a figyelmet Biza Klára. A lehető leghamarabb vigyük ki a szabadba, ha pedig kienged a fagyos talaj, el is lehet ültetni.

 

Fotó: Thinkstock

 

A gyors változat

 

A műfenyő igazán felhasználóbarát. Előhúzzuk, pár perc alatt felállítjuk és -díszítjük, és legközelebb akkor lesz vele dolgunk, amikor leszedjük, ráadásul levelet sem hullat. Sőt, aki szeretne, az még fenyőillatút is vásárolhat.

 

Ugyanakkor – figyelmeztet Biza Klára – ne higgyük, hogy a műfenyő környezetbarát alternatíva az élő fára: „Ha műanyag fenyőt vásárolunk, elég csak arra az ökológiai lábnyomra gondolni, amit az áru az európai országokba való fuvarozásakor hagy. Ráadásul míg az élő fenyőket az ünnepek elmúltával elégetik vagy komposztálják, addig a szemétre kerülő, megunt vagy amortizálódott műfenyő talán soha nem bomlik le.

 

Fotó: ABC News

 

Az import fenyő „hullékonyabb”

 

A hazai és az import fenyő közötti egyik (nem elhanyagolható) különbség, hogy amíg a külföldről érkezett fát már november 10-e körül kitermelik – Dániában, Németországban –, addig a hazait jóval később, csak november végén vagy december első napjaiban vágják ki.

 

A „fenyőáramlás” jellemző metódusa, hogy az árudások személyesen odautaznak a termelőkhöz és kiválogatják, kijelölik a legszebbnek ítélt fákat. A minőségben nagy különbség nincs ezek között, de azt tudni kell, hogy a termőhelyi adottságok miatt Dániában vagy Észak-Németországban gyorsabban fejlődnek a fenyőfák, mint nálunk – mondja a Makert elnöke.

 

Forrás: Hirado.hu

Nyitókép: Femina

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!