A bizottság majd félmillió eurót osztott szét a szlovákiai városoknak és falvaknak a civil társadalom fejlesztésére. Ezt az EACEA végrehajtó ügynöksége tette közzé honlapján 2017. december 18-án.

 

„14 támogatott pályázat révén  451 ezer euró folyik be Szlovákiába – ebből 13 pályázat a települések polgárainak egyszeri találkozóját támogatja, és csupán 1 pályázat  ölel fel több testvértelepülést. Városok közötti önkormányzati hálózatrendszerek kiépítése pályázati kiírásban az unió csupán 15 pályázatot támogatott egész Európából, ezért nagy siker Szlovákia számára, hogy  ezek közül egy szlovák műhelyből származik, konkrétan Szőgyén községből”

 

– értékelt Želmíra Gerová, az Európai Kapcsolattartó Iroda szlovákiai vezetője.  

 

 hirdetes_300x300  

 

Vígh Gábor polgármester a projekttel kapcsolatban elmondta:  

 

Az Ifjúság Európa Jövője (Youth is European Future) című pályázatra községünk 145 ezer eurót kapott. Ez a pályázat a fiatalokat – különösen az elsőválasztókat – célozza meg, ösztönözi a választásokon való részvételre, megkérdőjelezi és elemzi az euroszkepticizmust.

Szőgyén község már eddig is, sok egymást követő évben volt sikeres a testvértelepülési együttműködések kiépítésében és ápolásában, s ez arra bátorított minket, hogy nagyobb összegű támogatást pályázzunk meg az Európa a polgárokért projekt keretében.  

14 éve elsőként hívtuk életre a kis V4-ek együttműködést, amely mind a mai napig élő és nagyon gyümölcsöző. Éppen ezért nagyon örülünk annak, hogy kiderült, az ún. lágy pályázatokkal való munkának is van értelme. Lakosaink és testvértelepüléseink lakosai ezeknek a pályázatoknak köszönhetően jobban értik az EU működését, feladatait, szerepét, és mérlegelnek európai szintű befektetéseket községünkben.

 

 

Méri Szabolcs a Scheuden járulékos szervezet igazgatója, a pályázat menedzsere kifejtette:

 

Ezt a magas összeget azért ítélték községünknek, mert már évek óta sikeresen működünk együtt a Kárpát-medence tagállamaiban lévő testvértelepülésekkel (Tata (HU), Bystřice (CZ), Pinczów (PL), Magyarkanizsa (SRB), Szováta (RO). Ehhez a pályázathoz azonban ez nem volt elég, további partnereket kellett keresnünk  a „régi” tagállamok közül is.

A választás egy észak-olaszországi, egy szlovén és egy luxemburgi szervezetre esett, akiktől szintén 2-3 ember részt vesz majd a konferenciákon. 6 rendezvényre kaptunk támogatást, az első, nyitó találkozó nálunk, Szőgyénben lesz május végén.

Régi kapcsolataink révén a V4 országaiban lesz a következő 3 rendezvény, egy lesz még Szlovéniában és a záró rendezvény is nálunk lesz 2019 őszén. Mivel mi vagyunk a pályázat vezető partnerei, nekünk kell ezeket felügyelni, még ha nem is nálunk lesznek megvalósítva. Az elnyert pénzből fogjuk fizetni a résztvevők utaztatását, elszállásolását, fordítókat, előadókat… Bízom benne, hogy sikeresen meg fogjuk oldani ezt a nem kis feladatot.

 

Bokor Klára

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!