Javult a szlovákiaiak életszínvonala – ez derül ki a The Social Progress Imperative felméréséből, amely 2012-től 128 ország lakóinak életminőségét figyeli 50 mutatón keresztül.

 

Szlovákia ebben a felmérésben 80,22 pontot kapott, ezzel egy helyet javítva a 2016-os ranglistához képest – így már a világ 30. legjobb országának tartják.

 

A térségben jobb helyezést ért el Csehország (22.) és Ausztria (14.), azonban rosszabbnak tartják az életminőséget Lengyelországban (32.) és Magyarországon (37.).

 

 hirdetes_300x300  

Az eredmények alapján Ausztria az utolsó a „legmagasabb társadalmi fejlődéssel rendelkező országok” sorában, míg a V4-eket a „jelentős társadalmi fejlődéssel rendelkező országok” közé sorolja a felmérés.

 

A legmagasabb életminőséggel rendelkező ország 2017-ben Dánia lett, őt követi a sorban Finnország, Izland, Norvégia, míg az ötödik helyen Svájc szerepel.

 

A társadalmi fejlődés mutatója 20117-ben az élet társadalmi/szociális aspektusait értékeli, de figyelembe veszi a gazdasági eredményeket is. Ezen felül követi az emberi jogok mértékét, ahova beletartozik például a személyi biztonság, az alapvető egészségügyi ellátás, az életkörnyezet minősége, a gazdasági helyzet vagy az információkhoz és oktatáshoz való hozzáférés mértéke is.

 

 

 

Sme.sk, Körkép.sk

Nyitókép: sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!