Az utóbbi években az autóbalesetek leggyakoribb oka a volán mögötti figyelmetlenség. Azok a sofőrök, akik vezetés közben a forgalom helyett a közösségi oldalakat nézegetik, szintén a rizikós sofőrök egyik külön csoportját alkotják, s jóval többen vannak, mint elsőre gondolnánk.

 

Az autóbalesetek tíz százalékát a sofőrök álmossága, illetve fáradtsága okozza – derült ki az Amerikai Gépkocsitársaság (AAA/American Automobile Association) felméréséből, amit 3500 amerikai sofőrön végeztek el.

 

Az AAA azokat a felvételeket értékelte ki, amelyeket a fedélzeti kamerák rögzítettek. A kamerákat úgy szerelték fel a gépkocsikba, hogy azok a sofőrök arcát rögzítsék. Az alapján, hogy milyen hosszan volt becsukva a sofőr szeme, a kutatók azt értékelték, hogy az illető álmos volt-e vagy sem.

 

 hirdetes_300x300  

A felmérésben résztvevő 3500 sofőr összesen 700 autóbaleset részese volt. A baleset előtti háromperces felvétel elemzésekor az AAA munkatársai megállapították, hogy az autóbalesetek 9,5 százalékában a sofőr álmossága, illetve fáradtsága játszott közre, míg az esetek 10,8 százalékban szintén az álmosságnak köszönhetően jelentős vagyontárgyi károkozás történt.

 

A férfiak és a nők is álmosak 

 

A volán mögötti álmosság a férfiakra és a nőkre egyaránt jellemző. A figyelemmel kísért balesetek többsége pedig meglepő módon nem éjszaka, hanem napközben történt. A vizsgált baleseteknek több mint a felét fiatal, 16 és 24 év közötti sofőrök okozták.

 

Már a két- háromórás alváshiány is négyszeresére emeli a balesetek kockázatát éppen úgy, ahogy az alkoholos befolyás alatt történő vezetés is“ – mondja Jake Nelson az AAA-tól.

 

Fotó: automology.com

 

A volán mögötti álmosság jelei:

 

  • Már a szemünk nyitva tartása is problémát okoz.
  • Nem tartózkodunk folyamatosan a saját sávunkban.
  • Nem emlékszünk az utolsó kilométerekre.

 

Álljunk meg és pihenjünk

 

Az AAA társaság az álmosság idején nem tanácsolja sem a koffeintartalmú italok fogyasztását, sem a hangos éneklést és a szellőztetést. „Az álmosságra az egyetlen gyógyszer az alvás.

 

Az AAA tanácsai szerint így űzhetjük el az álmosságot a volán mögött:

 

  • A nap azon szakaszában vezessünk, amikor éberek vagyunk.
  • Vezetés előtt ne együnk nehéz, zsíros ételeket.
  • Kerüljük azokat a gyógyszereket, amelyek csökkenthetik a koncentrációnkat és az éberségünket.
  • Hosszabb út idején tervezzünk be szünetet minden két órában, vagy minden 200 kilométer után.
  • A mellettünk utazó személy szintén legyen éber, szükség esetén pedig váltsuk egymást.

 

Ne becsüljük alá a rövidke alvás jelentőségét sem. Egy húszperces – de nem több mint 30 – szundítás segíti volán mögötti éberségünket.

 

Forrás: Sme.sk/Körkép.sk

Nyitókép: Shutterstock

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!