Az egyszerű ételek és sütemények ideje leáldozóban, hiszen nap mint nap látjuk a televízióban, ahogy igazi műremekeket készítenek a főző- és cukrászműsorokban. Néha annyira szépek a tányérra kerülő ételek, hogy úgy érezzük, vétek lenne hozzáérni – nem hogy megenni…

 

Ám a szakácsok és cukrászok nem csak a tévében kapnak teret. A Szlovákiai Szakácsok és Cukrászok Szövetsége a Danubius Gastro nemzetközi kiállítás keretén belül idén is megrendezte Pozsonyban a szakács- és cukrásztanulók szakmai versenyét is.

 

A hidaskürti Magán Szakközépiskola nagymegyeri kihelyezett részlegének két növendéke is részt vett a megmérettetésen – nem kis sikerrel.

 

 hirdetes_300x300  
Rácz Marián versenymunkája

 

A felkészítő tanárok elmondása szerint Rácz Marián szakács tanulónak és Bugár Kitti cukrász növendéknek nem volt könnyű a helyzete, hiszen maga a feladat sem volt egyszerű.

 

„A gasztronómiát egy magasabb szintre kellett emelni, a költészet szintjére. A szakács tanulónk a hidegkonyhai készítményeket kreálta meg úgy, hogy a zsűri ezüstéremmel jutalmazta. Bugár Kitti harmadikos cukrász pedig esküvői tortát készített. A zsűritől bronzérmet kapott jutalmul.”

 

nyilatkozta Németh Krisztina szakoktató, akitől azt is megtudtuk, hogy mindkét kategóriában 9 versenyző mérte össze tudását.

 

Bugár Kitti versenymunkája

 

Németh Krisztina azt is elárulta, hogy a versenyek nehézségi szintjétől függően körülbelül 2-3 hét a felkészülési idő. Kiemelte azt is, hogy teljesen más, mikor előre elkészített versenymunkával indulnak a tanulók, mint mikor élő főzés során mérettetnek meg.

 

A Danubius Gastro-ra mindkét tanuló kész munkával érkezett.

 

Rácz Marián ezüstérmes szakács-növendék

 

Kérdésünkre, hogy vajon számít-e a munkáltatóknak az ilyen versenyen elért eredmény, Németh Krisztina azt válaszolta, hogy

 

Mivel a mi diákjaink többségében a környéken helyezkednek el, így számít egy ilyen verseny. Általában a magánvállalkozók, akik foglalkoztatják őket, vendéglátós körökből értesülnek az effajta versenyeredményekről.

 

Bugár Kitti és a bronzérmet érő alkotás

 

Természetesen az iskola többi diákja sem maradt le a kiállítás nyújtotta élményekről. Ők is egész napos kiránduláson vettek részt és megismerkedtek a gasztronómia újdonságaival – zárta Németh Krisztina.

 

Komjáthy Petőcz Andrea

A cikkben szereplő képek az iskola fotói. A nyitóképen a versenyzők és felkészítő tanáraik – Németh Krisztina és Both Éva

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!