Ukrajna 2014 óta mély gazdasági recesszióba süllyedt, hatalmas a nyomor és a háború miatt alig van remény, hogy belátható időn belül javulni fog a helyzet. És ahol nyomor van, ott megjelenik a szegények kizsákmányolása is. Ukrajnában így futott fel egy új „szolgáltatási szektor”, a béranyaság.

 

A BBC brit közszolgálati média riportjában részletesen beszámol arról, hogy a nyomor elől menekülő fiatal nők hogyan adják fejüket béranyaságra, hogy egy tekintélyes összegért cserébe kihordják valaki másnak a gyermekét. A világ számos pontján ez bevett gyakorlat, ugyanakkor Ukrajnában az egészségügyi ellátás minősége nem mindig elégséges, rengeteg a visszaélés. Ennek ellenére a „kereslet” a béranyák iránt két év alatt megtízszereződött.

 

A BBC a most 24 éves Ana (csak álnév) történetén keresztül mutatja be ezt az egyre bővülő, erkölcsileg erősen megkérdőjelezhető ágazatot. Ana 18 éves korában, a középiskola elvégzése után elhatározta, hogy egy kis, nyugat-ukrajnai városba megy dolgozni egy szállodába. Havi 160 eurós fizetésével még csak nem is tartozott a legrosszabban keresők közé.

 

 hirdetes_300x300  

Aztán hallotta, hogy valaki más gyermekének a kihordásával akár 16 ezer eurót is tud keresni.Bár édesanyja is támogatta őt, így nem lett volna muszáj vállalnia a dolgot, „valami többet” akart, hogy „drága dolgokat is megengedhessen” magának. Így hát vállalta.

 

Alkalmassági kivizsgálás egy kijevi klinikán. Fotó: BBC.com

 

Jövedelmező üzletág

 

A külföldi tehetősebb, gyermektelen párok már 2015-től nagy számban látogatnak el Ukrajnába. Egy béranya felfogadása 30-45 ezer euróba kerül. Ukrajna nem csak a nyomor miatt vált célállomássá, hanem mert a béranyaság, mint üzletág a törvényi korlátozások miatt kiszorult korábbi fellegváraiból: Indiából, Nepálból és Thaiföldről.

 

„Mintha futószalagon hoznák ide a gyermektelen párokat, annyian vannak” – magyarázza Ana. Mikor először fontolgatta a béranyaságot, már megszületett saját gyermeke, ezért úgy határozott, hogy számára elfogadható egy idegen pár gyermekének kihordása. Másrészt, az ügynökségek is hamarább szervezik be a már egy gyermekkel rendelkező anyákat.

 

Merthogy a béranyaság biznisz minden tekintetben úgy működik, mint egy üzletág: vannak kerítők, közvetítők, orvosok, beszervezett kórházak, a témában jártas, sőt erre szakosodott ügyvédek és persze, befektetők.

 

Az Ilaya klinika reklámanyaga. Még a jobbik kórházak közé tartozik, ettől azonban a béranyaságra épülő üzletág megítélése rossz marad. Fotó: BBC.com

 

Ana az interneten felvette a kapcsolatot egy kerítővel, majd nem sokkal ezután már egy kijevi kórházban, otthonától 450 kilométerre volt. A kórházban elvégezték az ilyenkor megszokott vizsgálatokat. Ana szerencsésnek érezte magát, mikor az orvos alkalmasnak találta, hogy embriót ültessenek a méhébe.

 

Ám ezután jöttek a nehézségek. A kórházi körülmények szörnyűek voltak, a kezdeti gondoskodás az orvosok, nővérek részéről gyorsan alábbhagyott. Több másik béranyával megesett, hogy megfertőződtek a klinikán, és mivel nem kezelték őket, szövődmények alakultak ki. A keserű tapasztalat miatt az interneten megpróbálta figyelmeztetni a többi esetleges jelöltet, de a klinika megfenyegette. Így hát annyiban hagyta.

 

Évente 500 gyermek születik üzletági formában felfogadott béranyától

 

A szülés szerencsésen alakult, második gyermeke egy szlovéniai párhoz került. Kezdeti ijedtsége alábbhagyott, és másodszor is úgy döntött, hogy bevállalja a dolgot. Most 24 éves és 30 hetes terhes egy japán pár gyermekével. A BBC riportereinek azt mondta, nem akar találkozni a szülőkkel, inkább csak ügyvéden keresztül tartják a kapcsolatot.

 

Teljesen szabad piac

 

2015-től a béranyák iránti kereslet Ukrajnában megtízszereződött. Többek között azért, mert Ukrajna egyike azoknak az országoknak, ahol minimális szabályozás mellett engedélyezett a „béranya-turizmus”. A törvény elismeri a „szándékolt szülők” fogalmát már a fogantatás pillanatától, és nem korlátozza a béranyának fizethető összeg nagyságát. Lényegében egy nyitott piacról van szó, amelyet nem korlátoznak jogszabályok.

 

Ám közel sem Ana szerencsés története az átlagos. Bár hivatalosan a nőkkel megfelelően bánó klinikákról adnak hírt az érintettek, a kulisszák mögött suttognak kevésbé színvonalas béranya-klinikákról, elcserélt embriókról, rossz egészségügyi szűrésekről és harmatgyenge ellátásról.

 

De voltak olyan példák is, ahol a béranyát nem fizették ki, ha bármilyen okból kudarccal végződött a megtermékenyítés, és nem kapott ellátást, ha a dolgok nem a szülők (értsd, megrendelők) elképzelése szerint alakultak.

 

A béranya szortiment egy lapja, fénykép és alapadatok alapján választható ki a nő, aki kihordja az adott gyermektelen pár gyermekét. Fotó: BBC.com

 

Az iparág tehát nincs szabályozva. Nincs törvény, ami az orvosok hatáskörét vagy a kötelező minimum ellátást előírná, nincs garancia, hogy a párok megkapják az újszülöttet, sem arra, hogy a bérnyák megkapják a pénzt.

 

A gyermektelen párok „jogai” sincsenek biztosítva. Van ugyan pár kikötés: például heteroszexuális pároknak kell lenniük, akik orvosi papírokkal tudják igazolni, hogy nem lehet gyermekük; a párból az egyiküknek genetikai kapcsolata kell, hogy legyen a magzattal – vagyis a megtermékenyítéskor vagy a nő petesejtjét, vagy a férfi ondósejtjét kell felhasználni. A fizető szülők szerepelnek az anyakönyvi kivonatokon, a béranya ne rendelkezik jogokkal a gyermek felügyelete felett (ez a leggyakoribb oka, hogy a béranyák nem akarják tudni a ”megrendelők” kilétét – ha rossz embernek ítélik meg a leendő szülőket, nem akarnak lemondani a gyermekről, ami problémákat hoz magával).

 

A béranyát a párok egy fényképes listából választják ki kor, haj- és szemszín, magasság és testsúly alapján. A béranya kiválasztásánál is nehezebb azonban a klinika megválasztása. Van aki elégedetten úgy emlékszik vissza gyermeke születésére, hogy nyugati színvonalú kórházban volt. Mások nem ilyen szerencsések, és koszos szülőszobák történeteivel beszélik le azokat, akik szintén Ukrajnába utaznának.

 

Mikor a gyermekszülés iparággá válik – a gyermek pedig árucikké. Fotó: BBC.com

 

BBC.com, Körkép.sk

Nyitókép: BBC.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!