Amennyiben a lakások szempontjából beszélünk a legdrágább európai nagyvárosokról, akkor elsősorban London, Párizs és Genf jut az eszünkbe.

 

A különböző ranglisták azonban különféle mutatókat vesznek alapul, s abban az esetben, ha az egyes háztartások bevételeit is hozzászámítják az ingatlanok átlagos áraihoz, akkor a ranglista élére teljesen más városok kerülnek. Ez alapján a legdrágább városnak a venezuelai Caracas bizonyul.

 

​Az európai városok által elért eredmények nem meglepőek. Az első tízben ott van a horvátországi Split és Albánia fővárosa, Tirana is. A 105 értékelt város közül Pozsony az első harminc város között végzett.

 

 hirdetes_300x300  

Az árak kiszámítása során a ranglista készítői egy család átlagos tiszta jövedelmét vették alapul, melyet az adott régió átlagos tiszta jövedelméből számítottak ki. Ezenkívül figyelembe vették a lakások egy négyzetméterre eső átlagos árait is azzal, hogy átlagot vontak a belvárosi és külvárosi lakások áraiból. Az elemzésben egy 90 négyzetméteres lakás árából indultak ki.

 

Egyre gyakoribb, hogy az emberek az ingatlanok megvásárlása helyett az albérleteket részesítik előnyben. A bérleti díj és az átlagos jövedelem arányában a müncheni németek, a rómaiak, valamint a párizsiak jönnek ki a legdrágábban akkor, ha a városközpontban szeretnének lakni. Ebben az esetben Pozsony az 57. helyen végzett.

 

Amennyiben a lakosok a külvárosi ingatlanbérlést részesítik előnyben, akkor a fizetéshez viszonyítva a legtöbbet az oroszországi Krasnodarban, valamint az ukrajnai Kijevben és Kharkovban fizethetnek egy lakásért. Ebben a helyzetben Pozsony az 59. legdrágább város.

 

A legdrágább európai városok a lakások szempontjából:

32. Pozsony

10. Prága

9. Milánó

8. Lviv

7. Tirana

6. Párizs

5. Split

4. Moszkva

3. London

2. Róma

1.Belgrád

 

HNonline.sk/Körkép.sk

Nyitókép: iDnes.cz

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!