Az üdülni vágyók rendkívüli érdeklődése után 2016-ban Törökország az idegenforgalom terén rendkívüli hanyatlást élt át.

 

Míg 2016 júniusának végén terrortámadás történt az isztambuli reptéren, addig július második felében katonai puccskísérlet zajlott az országban. 2018-ban azonban a helyzet teljesen megváltozott, Törökország pedig ismét jelentős érdeklődésnek örvend a turisták részéről.

 

„A nyaralók két év leforgása alatt nem találkoztak semmilyen olyan eseménnyel a médiában, amely valamilyen terrortámadással lett volna összefüggésben. A politikai helyzet pedig nem érdekli az embereket“

 

– mondta a Szlovákiai Utazási Irodák Szövetségének (SACKA) elnöke, Stanislav Macko.

 hirdetes_810x300  

 

A szlovákiai turisták számára a törökországi partvidék a „második szlovákiai tengerparttá“ vált. Az utazási irodák idén nyáron a horvátországi nyaralások után a törökországi üdülésekből adták el a legtöbbet. Az elemzők és az utazási irodák képviselői szerint emögött a kedvező árak és a minőségi szolgáltatások állnak.

 

Ezért „kapós” Törökország

 

A Szlovákiai Utazási Irodák Szövetsége szerint idén mintegy 70 ezer szlovákiai turista tölti a szabadságát Törökországban. Így a tavalyi évvel összehasonlítva 15%-os emelkedésről beszélhetünk.

 

Az utazási irodák ügyfelei leginkább a török Riviéra iránt érdeklődnek. Ez a vidék az ország déli részén található olyan ismert üdülőközpontokkal, mint Antalya és Alanya.

 

A Hydrotour utazási iroda egyik munkatársa szerint azonban egyre népszerűbb az égei Riviéra is, mely az ország nyugati részén fekszik.

 

A turistákat az időjárás vonzza, hiszen Törökországban jóval hosszabb a szezon, mint mondjuk Bulgáriában vagy Horvátországban“ – mondta a Gander aviation társaságtól Martin Miklánek.

 

A Tip Travel utazási iroda főnöke szerint Törökország azért is attraktív utazási célpont, mert a többi földközi-tengeri országokkal összehasonlítva itt jóval alacsonyabbak a négy- és ötcsillagos hotelek árai.

 

Egyre több a pénz az utazásra

 

Az elemzők szerint a törökországi nyaralás iránti kereslet annak is köszönhető, hogy a munkanélküliség csökkent, a fizetések pedig emelkedtek. Idén az átlagos fizetés havi 998 euró, míg tavaly ez az összeg 954 euró volt, így az elemzők szerint a szlovákiai polgárok már egy kicsit egzotikusabb úti célokat is megengedhetnek maguknak.

 

Épp ellenkezőleg: a szlovák tengerpartként emlegetett Horvátország évről évre drágább a szlovákiaiaknak“ – tette hozzá Radoslav Túpý elemző.

 

A turisták egyre nagyobb érdeklődése ellenére Törökország súlyos gazdasági problémákkal küzd. Az ottani pénznem – török líra – mély zuhanásnak indult. Manapság egy euróért mintegy 5,7 török lírát kaphatunk. Összehasonlításképpen: tavaly ez az összeg 4 líra volt, 2016-ban pedig 3.

 

Ez azonban nem azt jelenti, hogy a szlovákiai turisták olcsóbban megússzák a törökországi nyaralást. A turisták ugyanis nagyon gyakran a hotelekben és azok környékén költekeznek, ahol euróban is lehet fizetni.

 

A pénzt azonban akkor sikerül megspórolniuk, ha elutaznak a városközpontba, például Isztambulba, ahol már a törökországi pénznemet kell használniuk.

 

Sme.sk/Körkép.sk

Nyitókép: Multitravel.cz

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!