A járdákról eddig az ingatlanok tulajdonosai, lakói és használói gondoskodtak. Májustól azonban mindez már a városok és a falvak feladata.

 

Minden bizonnyal ismerős az a helyzet, amikor a téli reggeleken csak azért kellett korábban felkelnünk, hogy a frissen hullott havat eltakarítsuk a bérház vagy a családi ház elől. Mindezt annak ellenére, hogy az a bizonyos járda nem is a mi tulajdonunkat képezi.

 

Idén télen már biztosan nem kell korábban kelnünk a hólapátolás miatt, ugyanis ez a felelősség a városokra és a falvakra hárul. Sajnos eddig még ők sem tudják, hogy miképpen fognak a járdákról gondoskodni, sőt azt sem, hogy minderre honnan vesznek majd pénzt.

 

 hirdetes_810x300  

Ez idáig a törvény úgy rendelkezett, hogy az ingatlanokhoz tartozó járdák tisztításáról télen és nyáron is a tulajdonosoknak, a gondnokoknak és a lakóknak kell gondoskodniuk. A képviselők azonban elfogadták azt az új törvénymódosító javaslatot, mely meghatározza, hogy a járdákról újonnan a városok és a falvak törődnek, s az esetleges balesetekért is ők tartoznak felelősséggel. Amennyiben a települések elhanyagolják a kötelességeiket, 33 190 euróig terjedő büntetést szabhatnak ki rájuk.

 

A kerületi városok polgármesterei már jelezték, hogy a járdák karbantartása miatt – főként a téli időszakban – 200–300 euróval meg kell növelniük a költségvetésüket. A változás ugyan már májustól érvényes, de csak a téli hónapokban válik aktuálissá, amikor a járdákat belepi a hó. A városok és a falvak azonban messziről sincsenek felkészülve a változásokra.

 

A legrosszabb helyzetben Pozsony van, ugyanis a fővárosnak a téli karbantartás miatt 2,2 millió euróval kellett megemelnie a költségvetését. S ehhez még hozzá kell számolnia azokat a kiadásokat, amelyeket az emberek a jeges járdákon bekövetkezett balesetek miatt fognak érvényesíti a várossal a szemben.

 

Nicsenek munkások

 

Az új törvény nemcsak pénzügyi, de megvalósítási problémát is okoz, hiszen amellett, hogy kevés az anyagi ellátás, a munkaerő is hiányzik. Azokban a városokban, ahol a járdák takarítását külsős vállalatok végezték, ott új szolgáltatókat kell keresniük.

 

Milan Kolesár, Jolsva város polgármesterének elmondása szerint a járdák téli karbantartására a munkaügyi hivatal projektjein keresztül a munkanélkülieket vették igénybe. „Minimális költséggel csak így tudtuk az egész városban bebiztosítani a téli karbantartást“ – mondta.

 

A kormányfő segítségét kérik

 

A kerületi városok polgármesterei az új törvény miatt már nyár elején találkoztak, és úgy tervezték, hogy egy pótmegoldást terjesztenek Peter Pellegrini kormányfő elé. A tárgyalások azonban mindezidáig még nem zárultak le. A nagyobb városok szerint jelenleg az lenne a megoldás, ha a törvény hatályba lépését későbbre tolnák ki.

 

A városok egyelőre nem tudják mi lesz, ha lehullik az első hó. Egyes városok polgármestereinek elmondása szerint meg fogják kérni a városok lakóit arra, hogy az előző évek jó szokásaihoz hasonlóan segítségképpen továbbra is takarítsák el a havat az ingatlanjukhoz tartozó járdáról.

 

Sme.sk/Körkép.sk

Nyitókép: profimedia.cz

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!