Bár már Szlovákia tölti be a Visegrádi Négyek soros elnöki posztját, Magyarország még mindig a legkezdeményezőbb V4-tagország. Budapest kész kiírni a visegrádi fővárosokat összekötő gyorsvasút megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére vonatkozó közbeszerzést, ráadásul ötmillió eurót el is különített erre a célra. A többi ország egyelőre még kivár.

 

A visegrádi országok, Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország közös munkacsoportot hoz létre a tervezett nemzetközi gyorsvasút megépítésének tervezéséhez. A munkacsoport feladata lesz a technikai, projekt- és infrastrukturális feladatok megtervezése, többek között például a gyorsvasút határátlépő pontjainak meghatározása.

 

A szlovák Közlekedési Minisztérium szóvivője, karolína Ducká szerint a munkacsoport első ülésére még ebben az évben sor kerül. A célja, hogy közös szabályrendszert dolgozzanak ki vasútvonal kialakítására.

 

 hirdetes_300x300  

„Egy nagyon ambiciózus és egyben igényes projektről van szó, amely viszonylag sok időt vesz igénybe. Elindításához először szükség van egy megvalósíthatósági tanulmány, majd ez alapján a költségkeret meghatározására”

 

idézte a SITA hírügynökség Duckát. A visegrádi négyek miniszterei a hét elején Csorba-tói találkozójukon megállapodtak, hogy a fővárosok összekötése élvez majd prioritást, az útvonal azonban nagy valószínűséggel keresztülhalad majd Brünn és Krakkó városain is.

 

Gyorsvasúttal kötik össze a V4 fővárosait

 

A légiforgalommal vetekedhet

 

Magyarország, a projekt kezdeményezője kész meghirdetni a közbeszerzést a megvalósíthatósági tanulmányra, sőt, erre a célra elkülönített 5 millió eurót. Egyelőre azonban Budapest kénytelen várni, mert még nincs megállapodás a határátkelőkkel kapcsolatban.

 

A szlovák Közlekedési Minisztérium pozitívan értékelte a kezdeményezést, amely szerinte vetekedhet a légi közlekedéssel is. Sokat elárul azonban, hogy igencsak szűklátókörűen csak a gyorsvasút Prága irányába történő hozadékait emelte ki. Pozsonyból Prágába közúton három, vonattal négy órát vesz igénybe. Repülőgéppel a be- és kijelentkezéssel együtt szintén három órás az út.

 

„Az új vasútvonallal ez az út csak nem egész másfél órát vesz majd igénybe”

 

mondta Ducká.

 

Szijjártó: megvalósíthatósági tanulmány készül a V4 országait összekötő gyorsvasútról

 

Nem mindenki örül neki

 

A projektnek természetesen vannak ellenzői is. A Gazdasági és Közlekedési Intézet (IDH) szkeptikusan ítéli meg a visegrádi gyorsvasút megépítését. Rastislav Cenký intézet-igazgató szerint Szlovákiának inkább a gyors hozadékot produkáló projektekkel kellene foglalkoznia, mert a szlovákiai infrastrukturális probémákat a gyorsvasút nem oldja meg.

 

Érdekes, hogy Cenký épp azt hozta fel példának, hogy Szlovákia képtelen volt a vasútvonalak fejlesztését úgy végrehajtani, hogy a vonatok 160 km/órával közlekedhessenek, miközben Nyugaton a 200 km/órás sebesség számít szokványosnak.

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy az állam nemrég újította fel kétmilliárd euróból a Pozsony-Zsolna vonalat, ahol már 160 km/órával haladhatnak a vonatok, miközben vannak olyan dél-szlovákiai vonalak, ahol 20 km/órára kell lelassítani a mozdonyoknak a vasutak állapota miatt.

 

Aligha összehasonlítható azonban a két projekt, tekintve, hogy az észak-déli infrastruktúra kiépítésének a V4 együttműködésének növekedésével egyre nagyobb jelentőse lesz.

 

Körkép.sk

Nyitókép: maygarepitok.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!