Nyitókép: Körkép.sk

 

A külhoni magyar közösségek támogatása, szülőföldön való boldogulásuk elősegítése és identitásuk erősítése érdekében több mint 1,3 milliárd forintos kerettel hirdetett meg pályázatokat kedden a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága.

 

Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár a sajtótájékoztatón elmndta, hogy a „Magyar kultúráért és oktatásért” című meghívásos pályázatra mintegy 1,1 milliárd forintot különítettek el, további 250 millió forint pedig a „Testvértelepülési programok és együttműködések” című pályázati felhíváson keresztül kerülhet majd kiosztásra.

 

Potápi kiemelte, hogy a Bethlen Gábor Alapkezelő honlapján már mind a két pályázati felhívás elérhető.

 hirdetes_300x300  

 

A „Magyar kultúráért és oktatásért” pályázaton belül egy központi és négy regionális felhívást tettek közzé. Potápi elmondta, hogy a központi keretre 700 millió forint, az erdélyi regionális keretre 168 millió forint, a felvidékire 92, a vajdaságira 80 millió forint, míg a kárpátaljaira 31 millió forint áll rendelkezésre.

 

Emellett a Nemzetpolitikai Államtitkárság javaslatot tett a BGA Zrt.-nek arra, hogy Kárpátalján a nyílt regionális pályázati felhívással párhuzamosan egy meghívásos pályázati felhívást is jelentessenek meg 29 millió forintos kerettel.

 

A központi pályázat elnyerése esetén minimum 500, maximum 2,5 millió forint ítélhető oda. A regionális pályázatok esetében ez a határ 100 ezer és 500 ezer forint.

 

Potápi abbéli reményének adott hangot, hogy idén is számos szervezetet és önkormányzatot tudnak majd segíteni, majd hozzátette, hogy tavaly 3000 szervezet tevékenységéhez járultak hozzá.

 

A „Testvértelepülési programok és együttműködések” című pályázati felhívás kapcsán Potápi elmondta, hogy az egy pályázattal elnyerhető összeg 500 ezer és két millió forint közötti. A pályázat célja a magyar-magyar kapcsolatok ápolása, az önkormányzatok, és a civil szervezetek közötti együttműködés erősítése.

 

A pályázatot 2015 óta hirdetik meg, csak tavaly 260 magyarországi település 300 külhoni magyar településsel kötött kapcsolatának kialakítását és megerősítését támogatták.

 

Az államtitkár arról is beszámolt, hogy a héten még két pályázatot terveznek meghirdetni, melyekkel a diaszpóra szervezeteit, illetve ifjúsági programokat szeretnének támogatni. Amennyiben sikerül gyorsan elbírálni a pályázatokat, akkor a források már a jövő év elejétől rendelkezésre állhatnak – zárta Potápi.

 

A Körkép.sk élőben, a helyszínről követte végig a sajtótájékoztatót:

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!