Nyitókép: CNN.com

 

Elegendő volt egyetlen fotó arról, hogy Donald Trump amerikai elnök titokban Irakba repül, és az internet népe máris lekövethette Amerika első emberének útvonalát. Hiába a rengeteg biztonsági óvintézkedés, homok került a gépezetbe. Az elviekben titkos útvonalon haladó Air Force One Szlovákia és Magyarország felett is elrepült.

 

Alan Meloy, egy repülőgép-rajongó saját verandájáról készített fotót egy épp felette elhaladó repülőgépről, amelynek jellegzetes alakja rögtön elárulta, ki utazik benne. A fotó Angliában készült, Chapeltownban.

 

Fotóját azonnal közzé tette az interneten, ahol mások is azonosították a mindenkori amerikai elnököket szolgáló, átalakított Boeing 747-est. Hogy valóban az Air Force Oneról volt szó, az néhány órával később teljes bizonyosságot nyert, mikor iraki landolása után Donald Trump szállt ki belőle.

 hirdetes_810x300  

 

A fotó hatására azonban az internetes közösségek rávetették magukat azokra az oldalakra, ahol online, és valós időben követhető a repülőgépek mozgása. Nem volt épp egyszerű a dolog. A repülőgép személyzete igyekezett inkognitóban maradni. Még a fényjelzéseket tompították, nehezítve a „földi civil megfigyelés” dolgát. A repülés alatt Trump még a Twitteren sem volt elérhető, ami tőle elég szokatlan volt az utóbbi időben.

 

 

A légiirányítók ráadásul megváltoztatták a repülőgép kódmegjelölését, és radaron AE47C4 néven lehetett csak megtalálni. Már ha az ember tudta, hogy mit keressen. Végül azonban csak lelepleződött, mégpedig úgy, hogy visszakövették a gép kiindulópontját: korábban ugyanezzel a megjelöléssel indult el repülőgép az Andrews légibázisról, helyi idő szerint éjfélkor.

 

A kiderített útvonal szerint az Air Force One a Brit-szigetek légteréből Hollandián és Németországon haladt keresztül, majd megváltoztatta irányát és Csehországon, Szlovákián, Magyarországon keresztül Románia fölé ért. Valószínűleg a magyar-román határ környékén szúrta ki a légiirányítás, hogy az amerikai elnök útvonalát leleplezték, ezért vagy megváltoztatták a gép kódját, vagy teljesen kikapcsolták helymeghatározását.

 

 

Az interneten ekkor kezdődtek a találgatások. Hova utazik a világ legerősebb államának vezetője? Sokan jól tippeltek, és Irakot emlegették, volt aki úgy vélte, hogy Trump Erdogan török államfővel fog találkozni.

 

Ami azonban sokkal fontosabb, az Air Force One útvonalának ilyen – viszonylag – egyszerű kiderítése komoly biztonsági fiaskót jelent. Egy amerikai veterán katona szerint minimum nyugtalanító, hogy az amerikai elnök tizenegyórás útját ilyen sokan tudták élőben követni.

 

Később maga Trump is elismerte – az iraki katonák meglátogatása közben –, hogy korábban többször is tervben volt ez a mostani út, de biztonsági okokból minden alkalommal lefújták: mindig fény derült az utazásra.

 

„Elég szomorú, hogy miközben az ember hétmilliárd dollárt költ a Közel-Keletre, ennyire masszív titokban kell odautaznia. Még akkor is, ha a világ legjobban felszerelt gépével utazhat”

 

fogalmazott.

 

HNOnline.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!