Nyitókép: Ross Sokolovski/Unsplash

 

A 66 benevezett rendelkezés közül 2018-ban az az értelmetlen intézkedés nyerte el az első helyet, mely korlátozza a kávézók tulajdonosait abban, hogy beengedjék a kutyás gazdigat a kávézókba.

 

A vállalkozók a 2018-a év bürokratikus értelmetlenségei közé 66 javaslatot választottak be. A nevezések között a munkaügyi és szociális tárca és a pénzügyi tárca kompetenciájába tartozó rendelkezések domináltak.

 

 hirdetes_300x300  

Milyen értelmetlenségeket pontoztak?

 

A győztes rendelkezésről egy online szavazás keretén belül lehetett dönteni. A szavazás 2018. november 19-től 2018. december 26-ig tartott, és összesen 1919 válaszadó kapcsolódott be.

 

A 2018-as év elsőszámú bürokratikus értelmetlensége az, hogy az állatok nem léphetnek be a kávézókba. Ennek a rendelkezésnek az értelmében sem az éttermekbe, sem a kávézókba nem vihetjük magunkkal a házi kedvencünket. Még abban az esetben sem, ha az adott étterem vagy kávézó tulajdonosa ezt megengedi.

 

„Az idei ankét győztese egy olyan rendelkezésnek a példája, amely aránytalanul avatkozik bele a vállalkozás szabadságába, emellett feleslegesen korlátozza a gasztronómiai vállalkozások tulajdonosait. Ezenkívül Szlovákia ebben az esetben ismét olyasvalamit tilt meg, ami külföldön mindennapos dolognak számít“

 

– mondta Ján Solík, a Fiatal Szlovákiai Vállalkozók Szövetségének (ZMPS) elnöke.

 

A második helyezést az a kötelezettség szerezte meg, mely szerint minden jogi személynek nyilvántartást kell vezetnie a hulladékok mennyiségéről és fajtájáról, illetve azok elraktározásáról. Ez a kötelesség nemcsak a veszélyes vagy a nagy mennyiségű hulladékra vonatkozik, hanem a hulladékokra általánosan. Mindez azt jelenti, hogy egy vállalkozónak minden darab szemetet osztályoznia kellene, például egy irodában használatos borítékot is. „A hulladékról szóló törvény olyan abszurditásokat tartalmaz, amelyek az utóbbi években rendszerint az ankétunk első helyeit foglalják el“ – jelentette ki Solík.

 

A ranglista harmadik helyét a Szociális Biztosító ellenőrzései során jelentkező abszurd bürokrácia foglalta el. Ez a rendelkezés egyrészt olyan iratokat szeretne a cégektől az ellenőrzések során, amelyekkel maga a Szociális Biztosító is rendelkezik, másrészt az ellenőrzés után, valamint az intézkedés elfogadása után az alkalmazottaknak egy írásbeli jelentést kell kidolgozniuk a rendelkezés teljesítéséről, illetve nem teljesítéséről.

 

Csupán egy százaléknyi különbséggel végezett a ranglista negyedik helyén az a rendelkezés, mely szerint tilos vállalkozásra használni a kistermelőktől származó nyersanyagokat. Ezeket a termékeket, illetve nyersanyagokat csupán a saját létesítményükben használhatják eladásra. Tehát, ha a házi nyersanyagból készített termék iránt (pl. egy cukrászda érdeklődik házi sütemény iránt) más cég is érdeklődik, akkor azt az adott terméket senki másnak nem lehet eladni.

 

„A politikusok naponta újabb törvények áradatával „boldogítják“ a vállalkozókat. Ezekkel a törvényekkel azonban nemhogy segítenének, hanem inkább ártanak a vállalkozásoknak. Bízom benne, hogy egy napon sikerül lelassítanunk és jobbá tennünk az új törvények elfogadásának folyamatát“

 

– mondta Ján Oravec, a Szlovák Vállalkozók Szövetségének elnöke.

 

Az ankét részletes eredményei megtekinthetők itt.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!