Nyitókép: MaxMagazin.sk

 

Több mint 70 perces késés és kötelező átszállás egyik vonatból a másikba. Ezt kellett elviselniük múlt hét szerdán azoknak az utasoknak, akiknek a Kassáról Pozsonyba tartó gyorsvonatjuk Trencsénnél kettészakadt.

 

Ismét a Szlovák Vasúttársaság technikai csődjének mintapéldájával találkozhattunk. Tavaly ősszel Lévától nem messze szakadt szét egy gyorsvonat, míg 2017-ben Zsarnócánál szakadt le a mozdony a szerelvény többi részéről.

 

 hirdetes_300x300  

A SME napilap internetes oldalán megjelent cikkéből megtudhatjuk, hogy mit követelhetnek az utasok a vasúttársaságtól, ha késik a vonatjuk.

 

  1. Joguk van az utasoknak a kártérítésre?

 

Igen. A kártérítésre való jogosultság attól függ, hogy milyen vonattal utazik az ember.

 

A Szlovák Vasúttársaság a gyorsvonatok esetében a vonatjegy teljes összegének vagy egy részének a visszatérítését ígéri. Az utas abban az esetben kérheti a kártérítést, ha a gyorsvonat legalább öt percet késett, az útvonalának egy részét nem érintette, sőt egyáltalán nem érkezett meg az állomásra.

 

A kártérítés kifizetését az utas csakis abban az esetben kérheti, ha a késéssel érkező vonatra nem száll fel. Amennyiben mégis úgy dönt, hogy felszáll a vonatra, akkor nem kell pótdíjat fizetnie az első osztályért. Az utas azonban kérhet költség-visszatérítés addig a megállóig visszamenőleg, ahol felszállt a vonatra.

 

Abban az esetben, ha az utas a vonatban rekedt, és nem tud elérni a célállomásába, 20 eurót igényelhet a vasúttársaságtól a szállásra, vagy 10 eurót az autóbuszos szállításra.

 

A kártérítés összege mindig annyi, mint amennyit az utas a vonatjegyéért kifizetett. Amennyiben a vonatjegy öt euróba került, akkor az utas pontosan annyit kap vissza. Egy centtel se többet.

 

Abban az esetben, ha a vonat 1–2 órát késik, a vasúttársaság a vonatjegy árának a negyedét téríti meg. Emellett az utas egyeurós kedvezményt is kaphat frissítőre. Ha a vonat két óránál is többet késik, akkor az utas kérheti, hogy a vasúttársaság a vonatjegye árának a felét visszatérítse, emellett pedig kéteurós kedvezménye is van frissítőre.

 

  1. Hogyan kérhetnek az utasok kártérítést?

 

Az utasok a kártérítés a Szlovák Vasúttársaság bármelyik pénztárnál kérhetik, de írásban is lehetséges a kártérítés visszaigénylése, mégpedig a vasúttársaság címére postázott kérvénnyel.

 

Amennyiben az írásban feladott kérvény mellett döntünk, akkor a keresztnevünket, a vezetéknevünket, a pontos címünket, valamint a kérvényünk pontos okát kell megneveznünk. Mindemellett a kérvényünkhöz az eredeti vonatjegyünket is hozzá kell csatolnunk.

 

Tavaly januártól novemberig az utasok nem egész 1700 kérvény esetében jártak sikerrel.

 

Az IC és a nemzetközi vonatok késése miatt a Szlovák Vasúttársaság több mint 17 ezer eurónyi kártérítést fizetett ki, míg a gyorsvonatok késése miatt 50 ezer eurót.

 

  1. Mit tehet az utas, ha a vonat késése miatt lekési a munkamegbeszélést vagy a repülőt?

 

A munkamegbeszélés elkésésével kapcsolatos kártérítéssel a Szlovák Vasúttársaság menetrendje nem foglalkozik. Emellett a vasúttársaság azoknak az utasoknak sem fizet kártérítést, akik a vonatkésés miatt lekésik a repülőt.

 

Amennyiben a szállítóvállalat ilyen lehetőséget nem tüntet fel a menetrendjében, akkor az utasnak nincs joga kártérítést kérni.

 

Sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!