Nyitókép: Falck Záchranná

 

Az Egészségügyi Mentőszolgálat (ZZS) munkatársai szerint a mentősöket gyakran lényegtelen dolgok miatt riasztják a helyszínre. A Falck Záchranná társaság felhívja a figyelmet arra, hogy az embereknek csupán akkor szabadna mentőt hívniuk, ha valamilyen súlyos sérülésről, a keringési rendszer leállásának gyanújáról, esetleges szívinfarktusról, agyvérzésről vagy ekrónikus megbetegedés akut rosszabbodásáról van szó.

 

 „Az egészségügyi mentősnek nem az a feladata, hogy meggyógyítsa a pácienst, hanem az, hogy haladéktalanul elsősegélyt nyújtson neki és kórházba szállítsa”

 

– mondta Oleksandr Opanasenko orvos.

 hirdetes_300x300  

 

Annak a páciensnek, akinél az életét nem veszélyeztető egészségügyi problémák jelentkeznek, elsősorban a körzeti orvosát kellene felkeresnie, nem pedig azonnal mentőt hívnia. Amennyiben az orvosa már nem rendel, akkor az ambuláns készültségre kellene ellátogatnia.

 

A páciens nagyon gyakran nem tudja megítélni az egészségügyi állapotát, illetve azt, hogy valóban szüksége van-e mentőre. Éppen ezért vannak a segélyhívó szám iskolázott operátorai, hogy a pácienssel folytatott beszélgetésből megállapítsák az egészségügyi állapotát, s szükség esetén mentőt küldjenek hozzá.

 

Azonban vannak olyan páciensek is, akik már tudják, hogy mit kell mondaniuk az operátornak a segélyhívószámon ahhoz, hogy mentőt küldjenek hozzájuk. Ennek fényében gyakran megesik, hogy a mentősöket egy súlyos, életveszélyes eset helyett hőemelkedéshez, egy nem jól eltávolított kullancshoz, vagy egy olyan emberhez küldik ki, akinek gyógyszert kellene felíratni, de lusta tömegközlekedési eszközre szállni ahhoz, hogy eljusson az orvosához.

 

„Viszonylag az a helyzet is gyakori, amikor a páciensnek a krónikus betegsége során rosszabbodik az állapota, és a körzeti orvosához telefonál tanácsért”

 

– mondta Opanasenko.

 

„A körzeti orvos pedig ahelyett, hogy a rendelőjében megvizsgálná vagy az otthonában meglátogatni a pácienst, azt tanácsolja neki, hogy hívja fel a segélyhívó számot”

 

– tájékoztatott az orvos.

 

Máskor az is előfordul, hogy az orvosok vagy a specialisták kimondottan a kórházba szállítás miatt hívnak mentőt a páciensükhöz.

 

„Érthető, hogy annak a körzeti orvosnak, akinek naponta 60–70 páciens ül a várótermében nincs ideje minden pácienssel megfelelő ideig foglalkozni. Mindemellett azonban tudatosítani kellene, hogy az Egészségügyi Mentőszolgálat munkatársait csak olyan esetben lehet a páciensekhez hívni, ha azok életveszélyes állapotban vannak”

 

– zárták le a mentősök.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!