Nyitókép: behir.hu/illusztráció

 

A közép-európai térség nagyságrendileg 83 millió választópolgárából 61 millió bevándorlásellenes – derül ki a Nézőpont Intézet kilenc közép-európai országban végzett közvélemény-kutatásából. 

 

Az utóbbi hetekben vita alakult ki Magyarország és az Európai Bizottság között a migrációval kapcsolatos tervekről, ezért fontos tudni, hogy a közép-európai polgárok miként viszonyulnak a bevándorláshoz. A kilenc országban (Magyarországon, Csehországban, Szlovákiában, Lengyelországban, Szlovéniában, Horvátországban, Szerbiában, Romániában és Bulgáriában) végzett közvélemény-kutatásból kiderül, hogy a közép-európai régió választópolgárai egyértelműen elutasítják a migrációt, ezáltal pedig a magyar kormány álláspontján vannak.

 

A térségben hozzávetőleg 83 millió választópolgár él, közülük a kutatás alapján számítva 61 millióan gondolják úgy, hogy az Európán kívülről érkező bevándorlás rossz. Mindössze 16 millióan gondolják úgy, hogy jó a kontinensre érkező bevándorlás. Csehország, Bulgária és Magyarország esetében a legnagyobb a migrációt elutasítók aránya, de még a leginkább megengedő Lengyelországban is 22 millió ellenzőre is csak 9 millió migrációpárti jut.

 hirdetes_300x300  

 

A legtöbb bevándorlásellenes értelemszerűen a legnagyobb lélekszámú Lengyelországban van, Romániában 12, Csehországban majdnem minden választókorú, tehát 8 millió fő. Magyarországon a 8 millió szavazópolgárból 7 millió ellenzi a migrációt. 1 millió fő, vagy az alatti számban vannak bevándorláspártiak Csehországban, Szlovákiában, Szlovéniában, Horvátországban, Bulgáriában és Magyarországon is.

 

Módszertan

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása országonként 1000-1000 fő telefonos megkérdezésével készült Magyarországon, Csehországban, Szlovákiában, Lengyelországban, Szlovéniában, Horvátországban, Szerbiában, Romániában és Bulgáriában 2019 februárjában. A minta országonként reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a maximális mintavételi hiba 3,1 százalék.

 

Körkép.sk/Nézőpont Intézet – sajtóközlemény

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!