Nyitókép: MALL.sk

 

Gyakran nem is sejtjük, hogy mi vesz minket körül, és mi lehet az oka a légzési problémáinknak, az allergiánknak, illetve a bőrfertőzéseinknek.

 

Mindez a paplanra és az ágyneműre is vonatkozik, ezért nem elég havonta egyszer kicserélni.

 

 hirdetes_300x300  

Amennyiben végiggondoljuk azt, hogy mi mindennel szennyezhetjük be az ágyneműnket akkor rögtön számításba jöhet az, hogy mennyit mozgunk álmunkban, mennyi ruha van rajtunk, mennyire izzadunk és tusolás nélkül feküdtünk-e be az ágyba vagy sem.

 

Így vagy úgy, de a szakemberek tarsolyában van egy mágikus szám arra vonatkozóan, hogy milyen gyakran kellene ágyneműt cserélnünk.

 

Kockázat az ágyban

 

Lehetséges, hogy sokaknál a hétvégi nagytakarításhoz hozzátartozik az ágynemű lecserélése és kimosása is. Nos, aki ily módon jár el, az nem jár messze a helyes megoldástól, ugyanis a bőrorvosok és a mikrobiológusok szerint az lenne az ideális, ha hetente lecserélnénk a párnahuzatot.

 

Természetesen a nyári hónapokban, amikor az ágyneműn szemmel láthatóak a szennyeződések és a foltok, továbbá ha valaki beteg a családban, akkor háromnaponta kellene ágyneműt cserélnünk.

 

A fő ok az, hogy a fekvőhelyünkön biológiai hulladék keletkezik, mégpedig az elhalt bőrsejttől. Az ember naponta 30–40 ezer bőrsejttől válik meg, amivel azok az atkák táplálkoznak, amelyre nagyon sok embernek allergiás. Az ágyban fellelhető további biológiai hulladék közé tartozik a testnedvünk – az izzadság, a nyál és a bőrből származó zsírosság.

 

Michael Schmidt mikrobiológus magyarázta szerint, ha az emberek meztelenül alszanak, akkor a fentebb említett biológiai hulladékokhoz még hozzájárulhatnak a fekáliás anyagok, amelyek még az előbbieknél is veszélyesebbek lehetnek.

 

Abban az esetben, ha másvalakivel is megosztjuk az ágyunkat, nemcsak emberrel, hanem a házi kedvencünkkel, akkor ezeknek a biológiai hulladékoknak a száma még inkább megtöbbszöröződik.

 

A problémák „rejtett” okai

 

A piszkos lepedők és ágyhuzatok befolyással lehetnek olyan bőrproblémákra, mint az ekcéma és az eltömített pórusok. A baktériumok képesek megbontani a bőr érzékeny ökoszisztémáját, ami aknék és pattanások kialakulásához vezethet.

 

A szennyes ágynemű befolyással lehet az allergiára is, ami az elszaporodott atkák esetében az allergia rosszabbodásához is vezethet. A tüsszögés, a köhögés, a vörös szemek és az eldugult orr a leggyakoribb tünetek közé tartozik.

 

A többhetes ágyhuzatok nem jelentenek minden embernél automatikusan problémát, de az érzékeny bőrrel, illetve a gyenge immunrendszerrel rendelkező egyéneknél a problémáik egyik „rejtett“ okának minősülhetnek.

 

Sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.