Nyitókép: Körkép.sk/Mede Géza

 

Ajnácskőn a vár körül tavaszi nagytakarítást rendeztek. Kegyetlen dolog ez, fölkapaszkodni a sziklavárhoz a meredek kaptatón. És utána még keményen dolgozni egész nap, takarítani a vár körül, metszeni a fákat, gallyakat, bozótot.

 

„Hadd nézzen ki ez a vár szépen. Ne mondják a látogatók, hogy rendetlenség van. Mert bizony a látogatók, turisták jönnek ám mostanában. Már reggel is néggyel találkoztunk, mikor jöttünk felfelé. Azt mondták, Privigyéről vannak, mennek tovább Somoskő felé.”

 

– mondja Poprocký Iván a község polgármestere.

 

 hirdetes_300x300  

A szervezők úgy gondolták, hogy a tavaszi takarítást összekötik egy kis kedveskedő szertartással. Beszervezték Agócs Sándor tárogatóművészt Sávolyból, akinek a szólóját a vár fokáról az egész faluban lehetett hallani. Szólt a Krasznahorka büszke vára…, az Ott ahol zúg a négy folyó… Hallgatta az egész falu, a húsz brigádos is, többen elragadtatással.

 

Fotó: Körkép.sk/Mede Géza

 

A Körkép.sk megkérdezte tőle, hogy nem félt-e odafent?

 

„Nehéz volt felmenni, de nem féltem. Megszokom már a magasságot, nemrég a Halászbástyán muzsikáltam Budapesten. Olyanok voltak az emberek, mint a hangyák. Hál’ Istennek, hívnak mindenfelé. Tetszik a népnek a tárogató. Ide is szívesen jövök, mert nagyon szép vidék. Látom, hogy rendben is tartják.”

 

– mondja Agócs.

 

Fotó: Körkép.sk/Mede Géza

 

Az akció fő szervezője Ádám Sándor – aktivista. Szétosztja a munkákat, szerszámokat, majd szakít egy kis időt a sajtóra is.

 

„Fontosnak érzem az ilyen akciók szervezését már a rendcsinálás végett is, de azért is, mert összekovácsolja a segítőkész embereket. Hál’ Istennek jönnek, most is jöttek még Feledből is. 2015-ben kezdeményeztem a takarítást. Mivel rezervátumról van szó, nem volt egyszerű, de végül engedélyezték. Hogy kihez tartozik ez? Kik szólhatnak bele? Nos ide tartozik az erdészet, a község, a Cseres-hegység Tájvédelmi Körzet (CHKO Cérová Vrchovina) és a Novohrad-Nógrád Geopark. Mindegyik szervezettel jó a kapcsolatunk”

 

Fotó: Körkép.sk/Mede Géza

 

Elmondja, hogy sok a látogató, az utóbbi időben szervezetten túrázó csoportokban járnak ide. De nemcsak ide, hanem végigbarangolják a Bolhád vidékét a Medves hegytől kezdve egészen Várgedéig, Détérig keresztül-kasul.

 

„A túrák szervezésének nagyon nagy jelentőséget tulajdonítok. Tulajdonképpen tizenhat éve kezdtem el Balázs Csaba barátom segítségével. Nagy aktivitást tapasztaltam e téren a közben megalakult Novohrad-Nógrád Geopark részéről, akik szakértelme nagyot lendített rajtunk. A füleki központjuk Puntigán József vezetésével túravezetői képzéseket rendezett a közelmúltban, többen „nagykövetek” lettünk a Medvesalatt. Szeretném megemlíteni a nagyon aktív Kovács Rolandot Vecseklőről. A túrák jobbak, szervezettebbek lettek.  

 

Fotó: Körkép.sk/Mede Géza

 

Persze, az ellenőrzés is nagy. Az UNESCO emberei nagyon sokszor voltak itt az utóbbi években. Személy szerint nagyon örülök, hogy a Novohrad-Nógrád Geopark továbbra is az UNESCO égisze alatt működhet. Erről az elmúlt hónapokban döntöttek. Nagy segítség ez vidékünknek, ahol a turizmusnak minden adottsága megvan a fejlesztéshez. Szeretnénk ezt ki is használni.”

 

Elmondja még, hogy a Cseres-hegység Tájvédelmi Körzet irodájával Rimaszombatban is jó a kapcsolat. Mint természetvédelmi őr, tehát hatósági személy, köteles is tartani a kapcsolatot velük. Az iroda egyébként 1989-ben alakult meg, tehát most harminc éve. Ebből az alkalomból kiállítás is nyílt Rimaszombatban a múzeumban, amely szélesebb körben mutatja be a vidék érdekességeit, természeti értékeit. A kiállítás május végéig tart, érdemes megtekinteni.

 

Fotó: Körkép.sk/Mede Géza

 

A Körkép.sk megkérdezte a polgármestert is, hogy miben tudja segíteni a község az ilyen aktivitásokat?

 

„Fontosnak érzem, hogy meglegyen a község és a lakosok támogatása, hiszen ha már van egy ilyen várunk, becsüljük azt meg. És persze azokat is, akik szívügyüknek tekintik a megóvását. De nemcsak a várnak, hanem a területünkön levő többi természeti értéknek a megóvását is. Ilyenek például a Ragács-vulkán és a Csontos-árok. Mivel szépen növekszik a látogatók száma, bizony lassan gondolnunk kell szálláslehetőségek kialakítására is. Persze módjával, de majd odajutunk ehhez is.”

 

– mondja Poprocký Iván.

 

Fotó: Körkép.sk/Mede Géza

 

Fotó: Körkép.sk/Mede Géza

 

Fotó: Körkép.sk/Mede Géza

 

Fotó: Körkép.sk/Mede Géza

 

Mede Géza

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.