Nyitókép: infostart.hu

 

Az ír alacsonyköltségű Ryanair légitársaság tavaly bekerült Európa 10 legnagyobb légszennyezője közé. Mindezt úgy érte el, hogy a TOP10-es lista egyedülijeként nem működtet szénerőműt. Mindez a Transport & Environment társaság elemzéséből derül ki. A hírről a Bloomberg számolt be elsőként.

 

A jelentés igazolja, hogy növekszik a légitársaságok aránya az ún. üvegházhatású gázok kibocsátásában. A Ryanaier szén-dioxid-kibocsátása tavaly 6,9 %-kal nőtt.

 

A légitársaságok károsanyag-kibocsátása 2005-től mintegy kétharmaddal nőtt, ráadásul nem várható csökkenés, mivel egyre nagyobb az érdeklődés szolgáltatásaik iránt. Ezzel együtt a következő három évtizedben akár az üvegházhatású gázok legnagyobb termelőivé is válhatnak.

 hirdetes_300x300  

 

A Ryanair a TOP10-es lista 9. helyére került fel. Mellette olyan vállalatok szereplenek, amelyek kimondottan az energetikai iparban tevékenykednek, szénerőműveket működtetnek.

 

A közkedvelt légitársaság egyébként egy éve jelentette be környezetvédelmi programját, mellyel a károsanyag-kibocsátásának csökkentését szeretné elérni.

 

Programjuk szerint többek között az is csökkentené és előirányozná a kisebb CO2-kibocsátást, ha több utast zsúfolnak be a gépekbe, mert a több itt kevesebb. Emellett azt tervezték, hogy könnyű, ugyanakkor erős ülésekre cserélik a székeket, mivel a súlycsökkentés is segíti a károsanyag-kibocsátás csökkentését.

 

A Civil Légiközlekedés Nemzetközi Szervezete (ICAO) nemrégiben felszólította a légitársaságokat, hogy igyekezzenek kompenzálni a megnövekedett károsanyag-kibocsátásukat faültetésekkel és egyéb, a tisztább technológiákat támogató és fejlesztő beruházásokkal.

 

A kritikusok azonban arra figyelmeztetnek, hogy a kompenzálásokat már kipróbálták és nem hoztak számszerű eredményt, részben azért, mert nehéz ellenőrizni, hogy betartják-e őket.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!