Nyitókép forrása: nikkei.com

 

Nyolc év után megkezdődött a 2011-es földrengés utáni szökőárban megsérült fukusimai atomerőmű megolvadt három reaktora egyikének kiemelése a hűtőmedencéből. A munkálatok során a megolvadt fűtőanyagot próbálják majd eltávolítani – jelentette be az atomerőműért felelős Tokyo Electric Co. vállalat (Tepco).

 

Az első körben eltávolítandó 566 használt vagy a katasztrófa bekövetkeztéig fel sem használt fűtőelemet megpróbálják kiemelni a 3. blokkban lévő hűtőmedencéből. A fűtőelemek biztonságba helyezése kulcsfontosságú egy nagyobb katasztrófa elkerülése érdekében, ami például egy újabb, nagy erejű földrengés válthatna ki.

 

A Tepco szerint a harmadik blokk sérült fűtőelemeinek eltávolítása két évig tart majd. Azt egyelőre nem tudni, mennyire sikerül elérni majd a célt, csak a munkálatok közben derül fény arra, teljesíthető-e feladat. Egy speciális emelővel fogják kihúzni az elemeket a víz alól. Először egy robot segítségével hét-hét darabot helyeznek el az erre a célra kifejlesztett tárolókban, majd a tárolókat felhozzák a felszínre. A tárolókat teherautóval szállítják el egy biztonságosabb és hermetikusan elzárt hűtőmedencébe.

 hirdetes_300x300  

 

A kiemelés folyamata a víz alatt zajlik majd, és távolról vezérlik a munkát. A körülményeket bonyolítja, hogy nem ismert az olvadt fűtőelemek pontos helye, amelyek a katasztrófa után bemarták magukat a reaktorblokk alá.

 

Februárban egy távvezérelt robot a 2. reaktorblokknál felvételt készített a fűtőelemek egy részéről, és megpróbálta azokat „megfogni”, a szállítás lehetőségét felmérendő. Mint kiderült, a teljes mentési munkálatokhoz egy olyan robotra is szükség van, amely nem csak tartókarokkal van ellátva, de képes elvágni a fűtőelemeket kisebb darabokra, hogy kezelhetőek legyenek.

 

Összesen 1573 fűtőelem található az erőmű katasztrófa sújtotta reaktoraiban. A munkálatokat a tervek szerint 2021-ben fejezhetik be.

 

Videó: Robotot küldtek a fukusimai atomerőmű egyik reaktorába

 

VIDEÓ: Így néz ki a fukusimai atomerőmű sérült reaktora

 

Beleönthetik a Csendes-óceánba Fukusima radioaktív vizét

 

AP, Nikei.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!