Nyitókép forrása: teraz.sk/Andrej Žitňan

 

Kr.u. 10-11. századhoz köthető település nyomaira bukkantak a régészek a Dunaszerdahelyi járásbeli Csallóköztárnok település mellett. Az archeológiai feltárásra az R7-es gyorsforgalmi út építéséhez szükséges építőanyag kitermelésének előkészítése során került sor összesen 10 hektárnyi területen.

 

A 2018-ban kezdődött feltárást a Via Magna és az AA Avala társaságok végzik, és azért indultak meg, mert az R7-es megépítését kivitelező D4R7 Construction konzorcium úgy döntött, hogy a szükséges építőanyagot közvetlenül a gyorsforgalmi út nyomvonala közeléből akarja biztosítani. A döntés nem csak a környező falvakat mentesítené a fokozott kamionforgalomtól, de jelentős megtakarításokat jelent a vállaltnak is.

 

A most feltárt történelmi emlékek és leletek jelentősen kiszélesítik eddigi ismereteinket a Csallóköz történelméről. Andrej Žitňan vezető régész szerint

 hirdetes_810x300  

 

„Azt bizonyítják, hogy át kell értékelnünk azt az elképzelésünket, hogy a mocsaras Csallóköz csak gyéren lakott volt és az emberek csak néhány évszázaddal később telepedtek meg területén, mikor megindult a mocsarak kiszáradása”

 

A régész elmondása szerint a most felfedezett település maradványai a Nagymorva Birodalom bukása utáni időszakból származnak, a szláv etnikumhoz köthetőek, és azonosak Szlovákia többi részén talált korabeli leletekkel.

 

Forrás: Teraz.sk

 

Csallóköztárnok mellett tehát egy középkori település maradványaira bukkantak, több kemencével illetve gabonatárolásra alkalmas földbe vájt tárolókkal. Összesen harminc kemencét tártak fel, ezeket kenyérsütésre és gabonaszárításra használták, de két esetben a talált salak mennyiségéből arra következtetnek, hogy kovácskemencéről lehet szó. Valószínűleg a település nem csak átmeneti volt, hanem az itt élő közösség hosszú ideig lakta a falut.

 

Olyan „gödröket”, földbe vájt tárolókat is találtak, amelyekben  kagylókat és csigákat tároltak az itt élők, fogyasztás céljából.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.