Nyitókép forrása: bbc.com

 

Nagyjából 280 szavazatszámláló halt meg Indonéziában a kimerültségtől, a túlhajszoltság miatt kialakult betegségekbe vagy a kimerültség okán bekövetkezett balesetekben. Az országban április 17-én tartották a világ legnagyobb, egynapos, összevont parlamenti és elnökválasztását.

 

Az elhunytakon kívül közel 1900 szavazatszámláló munkatárs betegedett meg. A választások voksainak számlálását országszerte 7 millió fő végezte. Indonézia lakossága 260 millió fő, a választásra jogosultak száma 193 millió. A választáson több mint 800 ezer szavazóhelység várta a szavazókat. A részvételi arány 80 százalékos volt, minden egyes szavazó 5 lapot dobott az urnába. Ez akár 700 millió szavazólapot is jelentett – és mindegyiket kézzel számolták össze.

 

A döntéshozók az elnök- és parlamenti választások összevonásával akartak pénzt spórolni, ám a kimerültségből fakadó halálesetek száma feltűnő méreteket öltött. A jelentések szerint a halálos „áldozatok” az önkéntesek közül kerültek ki, ők ugyanis – az állami alkalmazottakkal ellentétben – nem estek át előzetes orvosi vizsgálaton.

 hirdetes_810x300  

 

Hivatalosan 272 halálesetet (más források 281 halálesetet említenek)  írnak a szavazatszámlálás miatti túlhajszoltság számlájára. Az indonéziai központi választási bizottság a helyzetre reagálva 36 millió rúpia (cca 2200 euró) kártérítést fizet a családtagoknak – ez az összeg a helyi viszonyok között egy évnyi minimálbérfizetéssel egyenértékű.

 

BBC.com, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!