Nyitókép: Gemenc Zrt.

 

Kikelt a tojásból az új feketególya-pár mind a négy fiókája a bekamerázott gemenci fészekben.

 

Az első fióka április 30-án kelt ki, majd május 1-én és 2-án és végül 4-én bújtak ki a többiek.

 

 hirdetes_300x300  

A kirepülés akár már július közepén megkezdődhet, de zömmel augusztus 10-e körül zajlik. Ezt követően néhány hetet még a fészkelőhely közelében tartózkodnak, majd útra kelnek. A fekete gólyák két fő vonulási útvonala közül az egyik a Gibraltári-szoroson, a másik a Boszporuszon vezet át.

 

A bekamerázott fészekben korábban évekig a legidősebb ismert fekete gólya, Tóbiás, és a párja, Sára fészkelt, idén azonban nem tértek vissza. A fészekhez még március 7-én érkezett egy fiatal hím gólya, öt nap múlva pedig a tojó is felbukkant mellette. A pár azonnal nekilátott a fészek rendbetételének, majd március 28-án a tojó lerakta az első tojást, most pedig már négy fiókájukról gondoskodnak.

 

 

A webkamerás megfigyelés nemcsak a szakembereknek nyújt fontos információkat, hanem az erdőgazdaság és az együttműködő partnerek természetvédelmi szemléletformálásában is sokat segít. Minden évben több százezer alkalommal tekintették meg az érdeklődők a Gemenc Zrt. honlapján a fészekkamera felvételeit. Az ország különböző pontjain, de a Felvidéken is vannak olyan iskolai osztályok, amelyek rendszeresen figyelik a gólyapár életét és a fiókák fejlődését.

 

Magyarországon mintegy 380-420 pár fekete gólya fészkel, közülük körülbelül 40 pár a Gemencben. Az ottani populáció a világ legnagyobb sűrűségű feketególya-állománya.

 

Gemenc Zrt.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.