Nyitókép: Körkép.sk/Mede Géza

 

Lelkes szervezők ötödik alkalommal rendeztek lovastúrát a Barkóságban. Ez alkalommal is bemutatták, hogy milyen mértékben él még a ló szeretete, a lovas hagyományok ápolása ezen a vidéken.

 

A Barkóság az Erdőhát-dombság területén található, a Medvesaljától húzódik fel egészen Ózdig. Félreeső, erdős rész ez, kevés művelhető mezőgazdasági területtel. A kemény erdei munkában megedződött férfinép jó katonaanyagot szolgáltatott a történelem során, ezért is van nagy hagyománya itt ma is a lónak és lovasnak egyaránt. Helytörténészek szerint a Barkóság, barkó elnevezéseknek is innen van az eredete. Az egyik császári huszárezred csak innen verbuvált huszárokat, az ő parancsnokuk volt egy Barkó nevű ezredes.

 

A három napos rendezvény most Jeszte községben kezdődött tábornyitással. Szombaton Almágyban tartottak lovasbemutatót és lovagoltatták a gyerkőcöket is, majd vasárnap Ajnácskő várának a meglátogatása van programon.

 hirdetes_300x300  

 

Fotó: Körkép.sk/Mede Géza

 

A rendezvény főszervezője Habodász István, a barátai szerint ő „Pepe, a betyár”. Hortobágyi csikós öltözékében üli meg a lovát. Őt kérdezem a rendezvényről:

 

„Ötödik éve lovagoljuk végig a Barkóságot, azt tapasztaljuk, hogy nagy az érdeklődés a rendezvényünk iránt.

 

Nagyon szeretem ezt csinálni. Mindenem a ló, a lovaglás, az ehhez kötődő hagyományok ápolása. Hálistennek sokan vagyunk ilyenek, idősebbek, de fiatalok is. Ózdiakkal kezdtem, aztán megalapítottam a Felvidéki barkó csapatot. Az év folyamán több rendezvényen veszünk részt, főleg a Görgey-emléktúrán, a Hubertusz-napokon Rimaszécsen és itt, a Bárkósági lovasnapokon.

 

Itt most ózdiakat láthat a közönség, ők negyvennyolcas huszár-egyenruhában vannak. Itt vannak a rimaszécsiek és a fülekiek, régebbi huszáregyenruhában és persze vagyunk páran mi, csikósok is. Hálistennek nem kell noszogatni egy csapatot sem, hogy jöjjenek, általában ők jelentkeznek, kérdezgetik, hogy mikor lesz rendezvény.

 

Fotó: Körkép.sk/Mede Géza

 

Természetesen a rendezvény igényes a szervezésre. Nagyon jó tapasztalatunk van a községekkel. Jesztén Zagyi Katalin polgármester, Almágyban Agócs Gyula polgármester és felesége Ildikó, Ajnácskőn Ádám Sándor segítenek. De bekapcsolódik a szervezésbe nagyon sok lelkes polgár is. Pénzt nem kapunk semmilyen alapból, segítenek viszont a községek és vannak szponzoraink is. El szeretném mondani, hogy most Jesztén van kiváló táborhelyünk.

 

A szervezők közé sorolhatom még Lichmanegger Tibort és Kovács Magdolnát  Serkéből, ők műsorral szórakoztatják a közönséget.”

 

– mondta el nekünk Habodász István.

 

Fotó: Körkép.sk/Mede Géza

 

 

 

Mede Géza

 

További fotókért görgess lejjebb képgalériánkhoz!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.