Nyitókép forrása: index.hu

 

Romániában nemrég látott napvilágot egy kétes eredményekkel szolgáló felmérés, amely szerint a románok többsége úgy véli, hogy Magyarország elfogadhatatlan mértékben beavatkozik Románia belügyeibe. A felmérést az Információs Hadviselést és Stratégiai Kommunikációt Elemző Laboratórium készítette, amelynek már a neve sokat elárul. A szervezet egyébként a Román Akadémia égisze alatt működik.

 

Pászkán Zsolt, a Külügyi és Külgazdasági Intézet külső munkatársa az InfoRádióban felhívta a figyelmet, hogy a szervezet mindössze két-három éve jött létre, és

 

„döntően azzal foglalkozik, hogy magyar-román viszonyban egy olyan narratívát terjesszen, miszerint Magyarország ellenségesen viszonyul a román társadalomhoz”.

 

 hirdetes_300x300  

Mit mond a felmérés?

 

Az intézet legutóbbi felmérése szerint a románok többsége úgy véli, Magyarország elfogadhatatlan mértékben beavatkozik Románia belügyeibe, és azon ügyködik, hogy ellenőrzése alá vonja Erdélyt.

 

A válaszokból az derült ki, hogy a románok szemében Magyarország a legkevésbé baráti szomszédos ország, mindössze 27,1 százalékuk tartja barátinak, míg a Moldovai Köztársaságról 78,5 százalékuk, Bulgáriáról 59 százalékuk, Szerbiáról 50 százalékuk mondja ugyanezt. Mindemellett a válaszadók 61 százaléka nem értett egyet azzal, hogy Magyarország barátian viszonyulna Romániához. Ráadásul kétharmaduk úgy véli, hogy Oroszország mellett Magyarország is abban érdekelt, hogy Románia gyenge ország legyen.

 

Pászkán Zsolt a felmérés eredményével kapcsolatban megjegyezte, hogy a módszertan nem ismert, nem lehet tudni, hogy a Magyarországról szóló kérdések nyíltak vagy zártak voltak, ráadásul az intézet elkövette azt a hibát, hogy rákérdezett a román pártok támogatottságára is. Nem véletlenül, ugyanis épp ez alapján állították be utólag a felmérést úgy, mint ha az a jelenlegi kormánypártok kudarcát mutatná meg.

 

A dolog érdekessége, hogy a Román Akadémia később elhatárolódott az ő alatta működő kapcsolt intézménye által közzétett felméréstől. Pászkán kiemelte, hogy az Információs Hadviselést és Stratégiai Kommunikációt Elemző Laboratórium vezetője a hét elején közzétett egy olyan elemző írást tett közzé az egyik legolvasottabb portálon, amelyben nem csak felhívta a figyelmet a felmérés Magyarországgal kapcsolatos eredményeire, de élesen bírálta a román kormányt, amiért a közvélemény „igénye” ellenére nem elég agresszívek Magyarországgal szemben.

 

Geopolitikai felmérés: Mennyire látják barátnak vagy ellenségnek Szlovákiát az anyaországi magyarok?

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!