Nyitókép forrása: pannonrtv.com

 

A Nézőpont Intézet szakértői becslése a legpontosabb az európai parlamenti választások előtti szavazatarány-becslések közül, amely átlagosan hibahatáron belül tudta megbecsülni a pártok támogatottságát – derült ki a kozvelemenykutatok.hu összesítéséből.

 

Összességében közepesre vizsgáztak a közvélemény-kutató intézetek az európai parlamenti választáson, ketten tudták csak átlagosan 3 százalékpontnál kisebb eltéréssel megbecsülni a pártok végeredményét (Nézőpont és Századvég). A Nézőpont Intézet mögé a dobogóra a Századvég május közepén készített kutatása és a Medián szakértői becslése fért fel.

 

Ha csak a közvélemény-kutatásokat számítjuk, akkor Századvég, Nézőpont, Medián a sorrend az első három helyen. A Fidesz-KDNP 50 százalék feletti győzelmét az összes közvélemény-kutató intézet előrejelezte, azonban az ellenzéki erősorrendet csak egyes cégek tudták megbecsülni. A Nézőpont Intézet sikere, hogy (a Századvéggel együtt) előre tudta jelezni a Jobbik dobogóról való lecsúszását, illetve azt, hogy csak egyszámjegyű eredményt ér el a párt listája. Szintén a Nézőpont volt a legpontosabb a Momentum magabiztos szereplésének és az LMP nagyon alacsony eredményének megbecslése tekintetében is.

 hirdetes_300x300  

 

Az IDEA Intézet és a Závecz Research a két párt erősorrendjét helytelenül prognosztizálta, a Momentumot kiejtve és az LMP-t küszöb fölé mérve. Azt, hogy a DK második erő is lehet, a Századvég mérése és a Nézőpont szakértői becslése jelezte előre, míg a többi kutatócég a negyedik helyen szerepeltette Gyurcsány Ferenc pártját.

 

 

A Nézőpont Intézet becslése volt a legpontosabb, pártonként átlagosan hibahatáron belül, 2,62 százalékponttal tért csak el a tényleges eredménytől a kalkulációjuk. A DK esetében volt csak 5 százalékpontnál nagyobb tévedésük, a Jobbikot 3,41, az MSZP-P-t 3,34 százalékponttal felülbecsülték, a többi párt eredményét viszont 3 százalékpontnál kisebb eltéréssel jelezték előre.

 

A Századvég a Nézőpont Intézethez hasonlóan 3 százalékponton belüli átlagos eltérést produkált a pártok népszerűségének előrejelzésekor (2,81). Bár a legközelebbi becslést Gyurcsány-Ferenc pártjára így is ők adták, de a DK esetében tévedtek a legnagyobbat (4,19 százalékpont). Emellett a Jobbik (3,59) és a Momentum (3,89) esetében is majdnem négy százalékponttal tévesztették el a végeredményt. Az MSZP-Párbeszéd népszerűségének mérésében ők voltak a legpontosabbak (1,34 százalékpont).

 

A Medián szakértői becslésében már átlagosan több, mint 3 százalékpontot tévedett egy-egy pártnál (3,37). Ugyan pontosan jelezte a Fidesz-KDNP szavazatarányát, de a második helyért folytatott verseny kimenetelének megbecslését jelentősen elvétette, a Jobbikot prognosztizálta a legerősebb ellenzéki pártként, a végső eredményének dupláját becsülve (5,09 százalékpontos eltérés) nekik. Hasonló mértékben (6,19 és 4,39 százalékponttal) lőtte alá a DK és a Momentum eredményét a cég.

 

Hasonlóan járt a Závecz Research is, amely már majdnem 4 százalékpontot tévedett átlagosan (3,83 százalék). A Fidesz-KDNP és az ellenzék egészének támogatottságát jól mérte, a baloldalon belüli mozgásokat azonban nem tudta előrejelezni, így a DK-t alul (5,19 százalékponttal), az MSZP-P-t pedig fölülmérte (5,34 százalék). Ekkora mértékben látta erősebbnek a valósnál a Jobbikot is (5,59 százalékpont). A Momentum támogatottságát a valós érték kevesebb, mint felére (5,89 százalékpontos eltérés) becsülte a ZRI-Závecz, valamint szimbolikus tévedése volt, hogy az LMP-t „bejuttatta a parlamentbe”, a végül két mandátumot szerző Momentumot pedig nem.

 

A Publicus is közel négy százalékkal mérte mellé átlagosan a pártok népszerűségét (3,91). Bár szintén pontos volt a kormánypárti szavazatarány és az egész ellenzék támogatottságának meghatározásánál, viszont a Jobbikot és az MSZP-Párbeszédet szignifikánsan felülmérte, duplájára a valós támogatottságuknak (6,59 és 6,34 százalékpontos eltérés). Ők is jelentősen alábecsülték a DK-t (5,19 százalékpont), emellett a szimbolikus tévedésük a pártok erősorrendjének félremérése volt.

 

A tavalyi évhez hasonlóan ismét az IDEA Intézet közösségimédia-alapú kutatása számított a legpontatlanabbnak, több, mint 4 százalékpontos átlagos tévedéssel (4,42). Ők egy évvel ezelőtt jelentősen fölül-, most viszont alulmérték (7,19 százalékponttal) a DK-t, de jelentősen felülbecsülték a Jobbikot (6,59 százalékpont) és az MSZP-P-t is (5,34 százalékpont). A pártok erősorrendjét sem találták el és a Momentumot is „kiejtették”, az LMP-t pedig tévesen a bejutási küszöb fölé mérték.

 

Körkép.sk/Sajtóhír

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!