Nyitókép forrása: Sátoraljaújhely, 2019. június 4. Orbán Viktor miniszterelnök (k) a nemzeti összetartozás napján tartott ünnepségen Sátoraljaújhelyen, Rákóczi Tábor és Rendezvényközpontban 2019. június 4-én. MTI/Máthé Zoltán

 

Kilencvenkilenc évvel Trianon után „mi, magyarok bátran kihúzhatjuk magunkat: megmaradtunk!” – jelentette ki Orbán Viktor magyar miniszterelnök kedden Sátoraljaújhelyen, a nemzeti összetartozás napján rendezett ünnepségen.

 

„Itt vagyunk Európa közepén a szétszakítottság, a háborúk és a diktatúrák ellenére is” – mondta a kormányfő a Rákóczi Szövetség tulajdonában lévő Rákóczi Tábor és Rendezvényközpontban.

 

Erőt adó tragédia

 hirdetes_810x300  

 

Orbán Viktor emlékeztetett,

 

„Kilenc éve annak, hogy úgy döntöttünk, nemzeti történelmünk legsötétebb napja ne csak lesújtson, hanem erőt is adjon, egymáshoz emeljen minket, 2010-óta Trianon évfordulója a magyarság részekre szakításának gyásznapjából nemzeti összetartozásunk emléknapjává emelkedett”

 

Orbán Viktor hangsúlyozta, „ami egykor igazságtalan volt, az az is marad az idők végezetéig.”

 

„Az idő a sebeket gyógyítja, az amputációt nem. Az eltelt idő semmit nem változtatott azon a tényen, hogy ami kilencvenkilenc éve történt, nem tárgyalás volt, hanem diktátum. Büntetés, amit a háború elvesztéséért mértek ki ránk. (…) A győzteseknek semmiféle erkölcsi fölénye nem volt, csak erőfölénye”

 

Hangsúlyozta:

 

„Kilencvenkilenc évvel Trianon után, mi, magyarok bátran kihúzhatjuk magunkat. Megmaradtunk. Azt tettük, amit Széchenyi tanácsolt: a ránk dobált kövekből lépcsőt építettünk. (…) Nem csak túléltük ezt az időszakot, de ma mi vagyunk a Kárpát-medence legnépesebb nemzete”

 

A magyar miniszterelnök beszélt arról is, hogy Magyarország gazdasági, kulturális és katonai ereje napról napra látványosan növekedik. Mint mondta, ezt az erőt

 

„a közép-európai népek összefogására kell felhasználnunk. Együtt akarunk működni a szomszédainkkal, és aki velünk együttműködik, az jól is jár. A száz év magyar magány véget ért. Megtaláltuk az utakat és megragadtuk az esélyeket, amelyek egymáshoz vezettek minket. (…) Ma újra természetes, hogy felvidéki, erdélyi, kárpátaljai, délvidéki, magyarországi és diaszpórából érkező magyar fiatalok együtt gondolkozzanak a közös jövőjükről”

 

„Együtt újra nagyok, erősek, sikeresek és győztesek leszünk! Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!” – hangoztatta.

 

Körkép.sk, MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.